19.9 C
Shtip
spot_img

Храна која мислиме дека трае вечно, но сепак има рок (ако не ја чувате правилно)

Доколку го чувате шеќерот во сад кој не е добро затворен, во него може да влезе влага и главно не е добро да го користите две години откако сте ја отвориле амбалажата.

Ако имате навика да купувате големи количини од храна која има долг рок на траење, мора да обрнете внимание начинот на којшто ја складирате.

Важно е да знаете дека и храната за која мислиме дека трае вечно сепак не е добро да се консумира по одреден период.

Неколку намирници кои спаѓаат овде и како правилно да ги складирате:

Кафе

Ако не е отворено, кафето може да трае и подолго од рокот што е наведен на амбалажата.

Но, штом ќе го отворите, во него влегува воздух, но можат да влезат и бактерии.

Ако го чувате во добро затворен сад, може да ви потрае околу три месеци, но по толку долг период ќе забележите промена во вкусот и мирисот.

Штом ќе забележите промена во мирисот, најдобро фрлете го.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-02.JPG

Брашно

И во овој случај важи како го складирате брашното.

Во добро затворен сад, може да ви трае и до осум месеци.

Доколку го чувате во кесата во којашто сте го купиле, во неа лесно можат да влезат бактерии, но и инсекти, со што значително ќе му се скрати рокот на траење.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-03.JPG

Зачини

Зачините е важно да ги чувате на суво место, во добро затворен сад и настрана од директна сончева светлина.

Вака складирани, најдобро е да ги искористите во рок од шест месеци до најмногу една година штом ќе ја отворите оригиналната амбалажа.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-04.JPG

Шеќер

Главно, шеќерот си ги задржува вкусот и квалитетот и по неколку години.

Но, ако го чувате во сад кој не е добро затворен, во него може да влезат влага. Исто така, штом ќе го отворите, не е препорачливо да се користи по две години.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-05.JPG

Замрзнато месо

Замрзнатото сирово месо може да трае и скоро цела година во замрзнувач.

Но, во овој случај, особено е важно како ќе го чувате.

Ако го чувате целото месо во една кеса, со секое вадење од замрзнувач за да извадите дел, ќе се промени температурата на целото месо и ова може да му го намали рокот на траење.

Најдобро е да го поделите во неколку разни кеси за да не мора да го вадите целото.

Осигурете се дека кесите се добро затворени и не пропуштаат, бидејќи ако во нив влезе мраз, и ова може да го намали рокот на траење.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-06.JPG

Масла со билки 

Ваквите масла обично се купуваат како подарок и нормално е да заборавите да го употребите, или да не сакате бидејќи изгледаат убаво.

Но, тие имаат рок на траење и ако поминале повеќе од три години, немојте воопшто да ги користите.

Доколку се отворени, употребете ги во рок од една година.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-7.JPG

Сосови

Бидејќи имаат различен состав, сосовите имаат различен рок на траење.

Затоа, најдобро е да ја проверите амбалажата.

Генерално, ако не се отворени, сосовите имаат долг рок на траење.

Но, од друга страна, повеќето сосови, како песто или доматен сос за паста, мора да се употребат во рок од неколку дена штом ќе ја отворите амбалажата.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-08.JPG

Јаткасти плодови

Ако купувате поголемо количество јаткасти плодови, за подолг период, секогаш е подобро да ги купите нелупени.

Лушпата е како природна заштита и ако ги чувате јатките на темно и суво место, можат да бидат добри за јадење и по една година.

Оние излупените, штом ќе ги отворите, треба да се консумираат во период од околу три месеци.

hrana-koja-mislime-deka-trae-vechno-no-sepak-ima-rok-na-traenje-ako-ne-ja-chuvate-pravilno-09.JPG

━ повеќе содржини

Утре е 21-то издание на “Outdoor Fest Ја сакам Плачковица”

Веќе традиционално, на планината Плачковица, по повод празникот Петровден се одржува Outdoor Fest, кој годинава е дел од Штипско културно лето. Во продолжение погледнете...

Al Jazeera Balkans се затвора по 14 години работа?

По четиринаесет години работа на Балканот, регионалниот телевизиски проект Al Jazeera Balkans се затвора, пренесува босанскиот медиум Klix.ba. Al Jazeera Balkans е регионалната подружница на Al Jazeera Media Network со...

30 години Сребреница: Срамот на Европа

Кога силите на генералот на босанските Срби, Ратко Младиќ, во јули 1995 година го извршија геноцидот врз Бошњаците од тогашната енклава и зона под...

Amazon има повеќе од милион роботи: Човечката работна сила станува малцинство

Технолошкиот гигант Amazon објави дека сега користи повеќе од еден милион роботи во своите магацини низ целиот свет. Компанијата моментално вработува околу 1,56 милиони луѓе,...

Се разгоре војната меѓу Бред Пит и Анџелина Џоли

Американскиот актер Бред Пит поднесе барање за пристап до приватните пораки на неговата поранешна сопруга Анџелина Џоли пред нивната судска битка за француската винарија...
spot_img