18.6 C
Shtip
spot_img

Општина Штип најавува ларвицидна дезинсекција на 17 мај за уништување на ларви на комарци

Штип, 14.05.2024: Општина Штип, во соработка со овластена фирма, ќе спроведе акција на ларвицидна дезинсекција на територијата на општината на 17 мај 2024 година (петок). Целта на оваа акција е уништување на ларвите на комарците, што ќе придонесе кон значително намалување на популацијата на овие насекоми во предстојните месеци.

Дезинсекцијата ќе се изведе со примена на современи и безбедни методи кои се ефективни во борбата против комарците, но во исто време нема да предизвикаат штета на околината или здравјето на граѓаните. Се користат специјализирани препарати кои се одобрени и тестирани за оваа намена.

Од Општина Штип апелираат до сите жители да ги затворат прозорците и да избегнуваат непотребно излегување на отворено во времето кога ќе се спроведува дезинсекцијата, за да се избегнат можни неудобности.

За дополнителни информации и препораки, граѓаните може да се обратат во општината или да посетат официјалниот веб-сајт на Општина Штип.

━ повеќе содржини

Штип воведува иновација во управувањето со отпад: Поставување на првите подземни контејнери

Штип, 16.05.2024: Општина Штип започна со поставување на првите подземни контејнери за отпадоци, воведувајќи значајна иновација во системот за управување со отпад во градот....

Прекин на работа во сите сектори на Општина Штип поради реконструкција на електричната мрежа од страна на ЕВН

Штип, 16.05.2024: Денеска, поради вршење на реконструкција на електричната мрежа и проблеми во локалната трафостаница, зградата на Општина Штип и околните реони останаа без...

Екстрадиција на Љупчо Палевски: Првоосомничениот во случајот за убиството на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски денеска пристигнува во Македонија

Љупчо Палевски Палчо, главниот осомничен за убиството на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, попладнево треба да пристигне во Македонија. Неговата екстрадиција претставува...

Првпат во Македонија: Средните училишта во Штип изведоа симулација на државна матура

Пред 17 години (2007), во Македонија за првпат беше воведена државната матура за учениците од гимназиско и од четиригодишно средно стручно образование. Од воведувањето,...
spot_img