24.8 C
Shtip
spot_img

Општина Штип инвестира во еколошки иницијативи: 90 илјади денари за зелени поени од вендинг машини

Штип, 21.05.2024: Општина Штип презема значајни чекори кон зајакнување на еколошката свест кај своите граѓани со инвестирање во зелени иницијативи. Во последниот потег за поддршка на одржливи практики, општината објави дека ќе издвои 90 илјади денари од својот буџет за зелени поени, кои граѓаните ќе можат да ги добијат преку вендинг машини.

Оваа програма има за цел да ги охрабри граѓаните да учествуваат активно во еколошки активности, како што се рециклирање и одржување на чиста околина. Зелените поени добиени од вендинг машините може да се искористат за различни придобивки, вклучувајќи попусти на локални услуги или продукти кои го поддржуваат одржливиот развој.

„Со ваквите иницијативи, сакаме да создадеме култура на одговорност и учество во одржувањето на чиста и здрава животна средина. Се надеваме дека оваа мерка ќе придонесе за зголемена еколошка свест и активно вклучување на граѓаните во заштита на околината“, изјави претставник на општината.

Програмата се очекува да започне во наредните месеци. Општина Штип се надева дека инвестицијата ќе донесе значајни позитивни промени во локалната заедница, стимулирајќи уште поголема поддршка и учество на граѓаните во одржување на чистота и зеленило во градот.

━ повеќе содржини

Мицкоски најавува поддршка за инвеститори за развој на македонската економија

Христијан Мицкоски, мандатар за состав на новата Влада, изјави дека идната администрација ќе приоритетизира поддршка на странските и домашни инвеститори како клучен елемент за...

Градежните работи на улицата „Широк Дол“ во Штип во прекин чекајќи геомеханички испитувања

тивности поради престојни резултати од геомеханички испитувања на земјините слоеви. Овие испитувања се критични за осигурување на безбедноста и стабилноста на подлогата, што е...

Прекин на водоснабдувањето во 11 улици во Штип поради изградба на кружен тек

Поради тековните градежни работи на кружниот тек Бриони и потребните промени на водоводната и канализационата мрежа, 11 улици во Штип утре ќе останат без...

ИГРОТЕКА ИЗБРКАЛА ТРИГОДИШНО ТЕШКОПОДВИЖНО ДЕТЕ СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА, УТВРДИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Тригодишно тешкоподвижно девојче болно од церебрална парализа било дискриминирано во една од најпосетените игротеки во Скопје, од вработена која не дозволила мајката да остане...

Топлотен бран: Очекувани температури до 36 степени

Според најновите метеоролошки податоци, се очекува значително зголемување на температурите во текот на денот, со максимални достигнувања до 36 степени Целзиусови. Граѓаните се потсетуваат...
spot_img