20.3 C
Shtip
spot_img

Во Штип гласаат болни и изнемоштени, излезноста со ист процент како и во првиот изборен круг

Од утринава членовите на избирачките одбори излегоа на терен за да им овозможат на болните и изнемоштени лица да гласаат во домашни услови. На територија на општина Штип има пријавено вкупно 208 лица. Во штипската приградска населба „Железника“ гласаа 76 годишната Слободанка Гошова и 81 годишната Митра Арсова. Велат дека секој треба да го искористи своето демократско право.

– Треба да се излезе на гласање, се знае гласање што е, треба да се излезе- изјави Митра Арсова

– Обавезно, обавезно треба да се гласа, посебно младите- изјави Слободанка Гошова

На ова избирачко место има двајца гласачи повеќе на избирачкиот список за парламентарните избори, во однос на претседателските, а претседателот на избирачкиот одбор, објаснува зошто е тоа така.

– Добив известување од ОИК, во периодот помеѓѕ двете гласања, претпоставка е дека млади лица наполниле 18 години и се стекнале со право да гласаат на парламентарните избори- изјави Маријан Арсов, претседател на ИО на ИМ 2282-Штип

Во 7 часот наутро беше отворено и избирачкото место во Казнено поправната установа – Затвор – Штип. 

– Имаме 206 избирачи и во двата избирачки списоци, за претседателсио и за парламентарни избори и досега има излезено 71 гласач, изјави Адријана Хаџиниколова, заменик претседател на ИО на ИМ 2307- затвор Штип

Излезност до 11 часот е скоро идентичен со првиот круг претседателски избори, односно, 35%. 

━ повеќе содржини

Штип воведува иновација во управувањето со отпад: Поставување на првите подземни контејнери

Штип, 16.05.2024: Општина Штип започна со поставување на првите подземни контејнери за отпадоци, воведувајќи значајна иновација во системот за управување со отпад во градот....

Прекин на работа во сите сектори на Општина Штип поради реконструкција на електричната мрежа од страна на ЕВН

Штип, 16.05.2024: Денеска, поради вршење на реконструкција на електричната мрежа и проблеми во локалната трафостаница, зградата на Општина Штип и околните реони останаа без...

Екстрадиција на Љупчо Палевски: Првоосомничениот во случајот за убиството на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски денеска пристигнува во Македонија

Љупчо Палевски Палчо, главниот осомничен за убиството на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, попладнево треба да пристигне во Македонија. Неговата екстрадиција претставува...

Општина Штип најавува ларвицидна дезинсекција на 17 мај за уништување на ларви на комарци

Штип, 14.05.2024: Општина Штип, во соработка со овластена фирма, ќе спроведе акција на ларвицидна дезинсекција на територијата на општината на 17 мај 2024 година...

Првпат во Македонија: Средните училишта во Штип изведоа симулација на државна матура

Пред 17 години (2007), во Македонија за првпат беше воведена државната матура за учениците од гимназиско и од четиригодишно средно стручно образование. Од воведувањето,...
spot_img