23.6 C
Shtip
spot_img

Онколог наведува пет намирници кои не ги препорачува во исхраната поради ризик од појава на рак, дијабетес и проблеми со срцето

Онкологот од Вашингтон, Никола Ендрус, наведе пет намирници што не ги препорачува во исхраната – првенствено поради општото здравје и потенцијалните долгорочни здравствени ризици.

Ендрус вели дека апстиненцијата од алкохол е корисна за здравјето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, телото го разградува алкохолот во хемиското соединение ацеталдехид, кое може да ја оштети ДНК-та и да ја попречува способноста на телото да ја поправи штетата.

Преработено месо
Таа избегнува месни деликатеси, виршли, салами и други месни преработки. Светската здравствена организација го прогласи преработеното месо за канцерогено уште во 2015 година, истакнувајќи дека постојат „доволни докази од епидемиолошките студии дека консумирањето преработено месо предизвикува рак“.

Газирани пијалаци

Газираните пијалаци не се препорачуваат поради нивната висока содржина на шеќер, но ниту диеталните опции не се подобар избор, бидејќи тие често содржат вештачки засладувачи. Исто така е докажано дека консумирањето на шеќерни или вештачки засладени пијалаци го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Кофеински пијалаци

Кафето има многу здравствени придобивки. Умереното консумирање кафе може да го намали ризикот од дијабетес, мозочен удар и срцеви заболувања. Сепак, тие придобивки се губат кога кафето се претвора во десерт. Ендрус препорачува неколку клучни промени ако сте љубител на засладени верзии: „Обожавам ладно или пенесто кафе во лето, но тоа лесно може да стане калорична бомба“, вели таа.

Млека од растителна основа

И покрај популарноста на алтернативите на растителна основа, оваа докторка избира производи од полномасно млеко богати со хранливи материи. „Не пијам млека од растително потекло бидејќи имаат многу малку хранливи материи“, објаснува таа. Нејзиниот став е поддржан од други експерти, кои предупредуваат дека билни алтернативи не се секогаш нутритивно еднакви на животинските производи. Соединенијата присутни во млечните производи како што се млекото, сирењето, путерот и јогуртот ги активираат Т-клетките кои му помагаат на имунолошкиот систем да се бори против бактериите и туморите и да обезбеди заштита од болести.

━ повеќе содржини

ЌЕ ИГРААТ НА НОВИОТ СТАДИОН – Барселона доби зелено светло од УЕФА за Камп Ноу

Фудбалскиот клуб Барселона конечно ја доби долгочекуваната дозвола од УЕФА за враќање на својот стадион, легендарниот „Камп Ноу“. Според информациите од каталонските медиуми, европската...

Најубави септемвриски дестинации: Топло Море, Помалку Гужви, Повеќе Шарм

Септември е месецот кога морето уште е топло, градовите се мирни, а цените конечно попуштаат—идеална формула за „мал буџет, голем одмор“ без да жртвувате...

Турција очекува повеќе од два милиони крузери до крајот на 2025 година

Се очекува бројот на крузери што ја посетуваат Турција да надмине два милиони до крајот на 2025 година, потенцијално изедначувајќи го или надминувајќи го...

Променливо облачно, наместа со пороен дожд и грмежи

Времето денеска ќе биде променливо облачно, наместа нестабилно со пороен дожд и грмежи, локално во форма на невреме со пообилен пороен дожд за кратко...

Островот кој заработува милиони од инвазијата на вештачка интелигенција

Во последните година или две, вештачката интелигенција предизвика вистинска технолошка револуција. Во прилог на целосната промена на начинот на кој ние бараме и наоѓаме...
spot_img