5.2 C
Shtip
spot_img

Крај за „all inclusive“ во Турција? Хотелите размислуваат за нов систем за да се намали отпадот од храна

Хотелските аранжмани „all inclusive“, кои со години се заштитен знак на туризмот во Турција, би можеле да претрпат значителни промени. Причината е огромното количество отпад од храна – според Турската фондација за спречување на отпад, во земјата годишно се фрлаат околу 23 милиони тони, од кои 35 проценти се овошје и зеленчук што никогаш не стигнува до трпеза.

Претседателскиот совет за земјоделска и прехранбена политика веќе изготвува извештај за борба против расипништвото, кој наскоро ќе биде презентиран пред претседателот Реџеп Таип Ердоган и потоа пред Парламентот. Целта е да се намали фрлањето храна, кое дополнително ја поттикнува инфлацијата на цените.

„Сè почесто се разгледува можноста системот ‘сè вклучено’ да се замени со ‘à la carte’ концепт, каде што гостите би нарачувале онолку колку што можат да изедат, наместо да земаат сè од бифе и дел од храната да заврши во ѓубре“, изјави Рамзан Бингол, член на Советот и претседател на здружението TÜRES.

Особено проблематичен е трендот на „луксузните појадоци“, каде што ресторани инсистираат на задолжителни порции по број на гости. „Дури 50 проценти од храната од овие појадоци се фрла, бидејќи на масата доаѓа многу повеќе отколку што навистина е потребно“, вели Бингол.

Хотелските бифеа, според него, се уште еден извор на голем отпад. Туристите често земаат по малку од сè, но не успеваат да изедат, па огромни количини завршуваат во ѓубре.

Освен во хотелите и рестораните, извештајот посочува и на проблемот со фрлање храна на улиците под изговор дека се храни улични животни, што според експертите создава нехигиенски услови и ризик за болести. Наместо тоа, остатоците треба да се собираат и испраќаат во засолништа.

Доколку Парламентот го поддржи извештајот, се очекува воведување на законски мерки – меѓу нив и забрана за задолжителни порции по лице, како и можност гостите да пријават угостителски објекти кои не го почитуваат тоа. Турските хотелиери сметаат дека концептот „all inclusive“ веројатно ќе остане, но во изменета форма, со поголем акцент на рационално користење на храната.

━ повеќе содржини

Штипскиот пејач и артист Дарко Андонов – ДААН го продолжува делото на својот познат покоен татко – музичка почит и продолжување на едно семејно...

Поп-рок балада што носи силна емоционална тежина и симболично значење, како чин на почит и сеќавање. Со песната „Крајот е спас“ македонскиот артист и музички...

Уништен автомобилот на познатата пејачка Марија Микиќ доцна синоќа во Македонија

Пејачката Марија Микиќ одржа настап во Скопје, каде што до доцна во ноќта ја забавуваше македонската публика. Сепак, по завршувањето на концертот, Марија ја пречека...

АХВ: Спроведени 262 контрли на безбедноста на новогодишните пакетчиња, утврдени се минимални недоследности

Во пресрет на новогодишните празници, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) спроведе 262 вонредни инспекциски  надзори  за контрола на безбеднста на детските новогодишни пакетчиња....

Календар со неработни денови и државни празници за 2026 година

Во 2026-та нè очекуваат дури 7 до 10 продолжени викенди, па ќе имате многу за планирање. Доколку и вие со нетрпение чекате да видите кои...

Познати добитниците на признанијата 19 декември за 2025 година во Штип!

По повод Денот на градот Штип – Свети Никола, на 19 декември 2025 година ќе бидат доделени општински признанија на поединци и институции кои...
spot_img