20.3 C
Shtip
spot_img

Штип воведува иновација во управувањето со отпад: Поставување на првите подземни контејнери

Штип, 16.05.2024: Општина Штип започна со поставување на првите подземни контејнери за отпадоци, воведувајќи значајна иновација во системот за управување со отпад во градот. Оваа иницијатива е дел од поголем план за подобрување на еколошките стандарди и оптимизација на урбаниот простор.

Работите започнаа денес при Галеријата Безистен, каде што беше поставен првиот комплет подземни контејнери. Дополнително, предвидено е уште едно место за инсталација на подземни контејнери до зградата Нама, во централното градско подрачје.

Подземните контејнери нудат бројни предности, вклучително и подобра хигиена, намалување на непријатните мириси и поздрава и почиста градска средина. Тие се поставуваат под земјата, што значително ја намалува видливоста на отпадот и придонесува кон естетски поугоден изглед на градот.

„Со оваа акција, Штип станува пример за модерно и одржливо управување со отпадот. Подземните контејнери не само што ќе го подобрат изгледот на нашиот град, туку и ќе придонесат кон значително подобрување на еколошките параметри“, изјави претставник од Општина Штип.

Инсталацијата на подземните контејнери се очекува да биде завршена во наредните денови, а граѓаните се поттикнуваат да ги користат новите фасилитети за да ја поддржат оваа еколошка иницијатива. Општина Штип продолжува со напорите да го подобри квалитетот на живот за сите свои жители преку воведување на модерни технологии и одржливи решенија за градските предизвици.

━ повеќе содржини

Прекин на работа во сите сектори на Општина Штип поради реконструкција на електричната мрежа од страна на ЕВН

Штип, 16.05.2024: Денеска, поради вршење на реконструкција на електричната мрежа и проблеми во локалната трафостаница, зградата на Општина Штип и околните реони останаа без...

Екстрадиција на Љупчо Палевски: Првоосомничениот во случајот за убиството на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски денеска пристигнува во Македонија

Љупчо Палевски Палчо, главниот осомничен за убиството на 14-годишната Вања Ѓорчевска и 74-годишниот Панче Жежовски, попладнево треба да пристигне во Македонија. Неговата екстрадиција претставува...

Општина Штип најавува ларвицидна дезинсекција на 17 мај за уништување на ларви на комарци

Штип, 14.05.2024: Општина Штип, во соработка со овластена фирма, ќе спроведе акција на ларвицидна дезинсекција на територијата на општината на 17 мај 2024 година...

Првпат во Македонија: Средните училишта во Штип изведоа симулација на државна матура

Пред 17 години (2007), во Македонија за првпат беше воведена државната матура за учениците од гимназиско и од четиригодишно средно стручно образование. Од воведувањето,...
spot_img