3.6 C
Shtip
spot_img

Се отвора првиот ресторан во светот со готвач со вештачка интелигенција

Луѓето готват, но AI одлучува

Иако храната ќе ја приготвуваат професионални готвачи, сè друго – од менито, амбиентот до начинот на услуга – ќе биде обликувано со помош на кулинарски модел развиен од вештачка интелигенција по име Chef Aiman.

Името „Aiman“ претставува комбинација од „AI“ (вештачка интелигенција) и „man“ (човек), а овој дигитален готвач е создаден врз основа на децении истражувања во областа на науката за храна, молекуларна структура на состојките и анализа на над илјада рецепти од различни светски кујни.

Еден од основачите на „WOOHOO“, Ахмет Ојтун Чакир, објаснува дека Chef Aiman е замислен како дигитален соработник кој им помага на готвачите да размислуваат надвор од рамките на традиционалното.

Готви со податоци, но инспирира вкус

Иако не може да мириса, вкуси или физички да готви, Chef Aiman анализира и „разложува“ јадења на основни елементи – текстура, киселост, соленост – и создава нови, неочекувани комбинации на вкусови. Овие предлози потоа ги тестираат и усовршуваат вистински готвачи, меѓу кои е и познатиот дубајски шеф Рајф Отман, кој го води креативниот тим.

Отман вели дека податоците што ги добива од AI системот му помагаат подобро да разбере зошто одредени комбинации функционираат – не само на научно ниво, туку и според сензуалното доживување.

Целта не е замена, туку одржливост и креативност

Немаме намера да ги замениме човечките готвачи, туку да ги зајакнеме“, истакнува Чакир, кој е и директор на угостителската компанија Gastronaut. Chef Aiman, додава тој, е осмислен да креира рецепти кои вклучуваат состојки што често се фрлаат – како остатоци од месо или маснотии – со што директно придонесува за намалување на отпадот и подобрување на одржливоста во гастрономијата.

Во долгорочните планови стои идејата Chef Aiman да стане лиценциран систем кој ќе можат да го користат ресторани ширум светот – од ексклузивни „fine dining“ места до мали локални бистроа. Така, ќе се унапредат и креативноста и еколошката свест во кулинарскиот сектор на глобално ниво.

━ повеќе содржини

„Мигранти нема да има во Македонија“ – велат од власта

ВМРО-ДПМНЕ и денеска категорично ги отфрли тврдењата на СДСМ дека во земјата се подготвуваат аранжмани за прифаќање мигранти, оценувајќи дека опозициската партија „секојдневно ја...

Денес се игра 1/16 финалето од Challenge купот во одбојка. Штип УГД домаќин на Алијанц Милано

Денеска, со почеток од 19:00 часот во салата 25ти Мај во Радовиш се игра 1/16 финалниот натпревар од главнагта фаза во европскиот Челинџ куп...

„Приказната за Силјан“ освои награди за најдобар документарен филм и за најдобра камера на престижните IDA Documentary Awards во Лос Анџелес

Македонскиот документарен филм „Приказната за Силјан“ на режисерката Тамара Котевска продолжува да бележи голем меѓународен успех. Филмот триумфираше на престижните IDA Documentary Awards во Лос...

Tesla се откажува од производството на автомобили

Tesla го претстави новиот Мастер план каде воопшто не се споменуваат автомобили, Илон Маск ја насочува компанијата кон роботи, AI и роботакси Tesla, компанијата што...

Какви се гумите без воздух и дали тие се иднината на автомобилската индустрија?

Технологијата во автомобилската индустрија напредува со огромна брзина, а едно од најинтересните решенија што во последно време се развива се токму таканаречените гуми без...
spot_img