20.3 C
Shtip
spot_img

Онколог наведува пет намирници кои не ги препорачува во исхраната поради ризик од појава на рак, дијабетес и проблеми со срцето

Онкологот од Вашингтон, Никола Ендрус, наведе пет намирници што не ги препорачува во исхраната – првенствено поради општото здравје и потенцијалните долгорочни здравствени ризици.

Ендрус вели дека апстиненцијата од алкохол е корисна за здравјето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, телото го разградува алкохолот во хемиското соединение ацеталдехид, кое може да ја оштети ДНК-та и да ја попречува способноста на телото да ја поправи штетата.

Преработено месо
Таа избегнува месни деликатеси, виршли, салами и други месни преработки. Светската здравствена организација го прогласи преработеното месо за канцерогено уште во 2015 година, истакнувајќи дека постојат „доволни докази од епидемиолошките студии дека консумирањето преработено месо предизвикува рак“.

Газирани пијалаци

Газираните пијалаци не се препорачуваат поради нивната висока содржина на шеќер, но ниту диеталните опции не се подобар избор, бидејќи тие често содржат вештачки засладувачи. Исто така е докажано дека консумирањето на шеќерни или вештачки засладени пијалаци го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Кофеински пијалаци

Кафето има многу здравствени придобивки. Умереното консумирање кафе може да го намали ризикот од дијабетес, мозочен удар и срцеви заболувања. Сепак, тие придобивки се губат кога кафето се претвора во десерт. Ендрус препорачува неколку клучни промени ако сте љубител на засладени верзии: „Обожавам ладно или пенесто кафе во лето, но тоа лесно може да стане калорична бомба“, вели таа.

Млека од растителна основа

И покрај популарноста на алтернативите на растителна основа, оваа докторка избира производи од полномасно млеко богати со хранливи материи. „Не пијам млека од растително потекло бидејќи имаат многу малку хранливи материи“, објаснува таа. Нејзиниот став е поддржан од други експерти, кои предупредуваат дека билни алтернативи не се секогаш нутритивно еднакви на животинските производи. Соединенијата присутни во млечните производи како што се млекото, сирењето, путерот и јогуртот ги активираат Т-клетките кои му помагаат на имунолошкиот систем да се бори против бактериите и туморите и да обезбеди заштита од болести.

━ повеќе содржини

Театарски фестивал за деца и младинци „Малиот принц“ во Штип

Во Центарот за култура „Ацо Шопов“ во Штип од утре до 15 септември ќе се одржи 13. издание на Театарскиот фестивал за деца и...

Шефот на „Ферари“ ќе служи општествено корисна работа и ќе плати милиони за наследство

Претседателот на „Ферари“ и групацијата „Стелантис“, Џон Елкан, се согласи на една година општествено корисна работа и, заедно со својот брат и сестра, ќе...

Земјотрес со јачина од 5,2 степени во јужниот дел на грчкиот остров Евија – почувствуван и во Атина

Според податоците на Геодинамичкиот институт во Атина, епицентарот бил на пет километри северозападно од местото Неа Стира на Евија на длабочина од 13,6 километри. Земјотресот...

Апел од Стопанската комора по големиот пожар во Виница: Поддршката на Макпрогрес е поддршка за македонската економија

В петок, 12 септември 2025 година, претседателот на Стопанската комора Бранко Азески, ќе одржи состанок со ланците маркети, на кој ќе треба да се...

Познатиот актер конечно призна дека имал афера: го чинеше скапо – беа уништени два брака

Џон Малкович конечно призна дека имал афера со актерката Мишел Фајфер. Но, тоа го чинеше скапо, вели тој. Сè се случило за време на снимањето...
spot_img