3 C
Shtip
spot_img

Ајварот – македонскиот деликатес полн со здравје

Ајварот, омилениот деликатес на секоја македонска трпеза, не е само вкусен додаток туку и вистинска ризница на здрави состојки. Приготвен главно од печени црвени пиперки, а често и со модар патлиџан, ајварот е природен извор на витамини, антиоксиданси и енергија што му користи на целиот организам.

1. Богат со витамин Ц и антиоксиданси

Пиперките – главната состојка на ајварот – се полни со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, ја подобрува отпорноста на организмот и го забрзува обновувањето на клетките. Воедно, ликопенот и бета-каротенот, кои се природни антиоксиданси, го штитат телото од слободните радикали и го намалуваат ризикот од воспалителни и хронични заболувања.

2. Го подобрува варењето и метаболизмот

Ајварот содржи растителни влакна кои помагаат во правилно варење на храната и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Ако се подготвува со природно масло и без вештачки додатоци, може да биде одличен избор и за оние што внимаваат на линијата.

3. Добар за срцето и крвните садови

Во домашниот ајвар, особено ако се користи ладно цедено сончогледово или маслиново масло, се наоѓаат здрави масти кои придонесуваат за намалување на „лошиот“ холестерол (LDL) и одржување на здрав кардиоваскуларен систем.

4. Извор на природна енергија

Ајварот е идеален природен енергетски оброк. Богат е со јаглехидрати и минерали како калиум, магнезиум и железо – совршен за почеток на денот или како додаток на ручекот.

5. Без конзерванси – кога е домашен

Домашниот ајвар, направен со традиционален рецепт и без вештачки адитиви, е здрава и природна храна. Разликата меѓу индустрискиот и домашниот ајвар е огромна – првиот често содржи шеќери и конзерванси, додека вториот е чиста комбинација на пиперки, масло и сол.

6. Добар за кожата и видот

Бета-каротенот во пиперките го подобрува здравјето на очите и ја одржува кожата еластична и здрава. Витаминот Е, кој се наоѓа во маслото, дополнително ја штити кожата од стареење.

Ајварот е повеќе од традиција – тоа е здрава, природна и хранлива храна што ја обединува семејната маса. Без разлика дали се јаде со сирење, јајца, месо или само на парче леб, ајварот останува вистинско македонско богатство што ги спојува вкусот, здравјето и културата.

━ повеќе содржини

„Мигранти нема да има во Македонија“ – велат од власта

ВМРО-ДПМНЕ и денеска категорично ги отфрли тврдењата на СДСМ дека во земјата се подготвуваат аранжмани за прифаќање мигранти, оценувајќи дека опозициската партија „секојдневно ја...

Денес се игра 1/16 финалето од Challenge купот во одбојка. Штип УГД домаќин на Алијанц Милано

Денеска, со почеток од 19:00 часот во салата 25ти Мај во Радовиш се игра 1/16 финалниот натпревар од главнагта фаза во европскиот Челинџ куп...

„Приказната за Силјан“ освои награди за најдобар документарен филм и за најдобра камера на престижните IDA Documentary Awards во Лос Анџелес

Македонскиот документарен филм „Приказната за Силјан“ на режисерката Тамара Котевска продолжува да бележи голем меѓународен успех. Филмот триумфираше на престижните IDA Documentary Awards во Лос...

Tesla се откажува од производството на автомобили

Tesla го претстави новиот Мастер план каде воопшто не се споменуваат автомобили, Илон Маск ја насочува компанијата кон роботи, AI и роботакси Tesla, компанијата што...

Какви се гумите без воздух и дали тие се иднината на автомобилската индустрија?

Технологијата во автомобилската индустрија напредува со огромна брзина, а едно од најинтересните решенија што во последно време се развива се токму таканаречените гуми без...
spot_img