Брзи сме, зафатени и постојано сме во движење – а смутито изгледа како совршено утринско спасение во чаша. Ставате банана, малку спанаќ, го вртите блендерот и појадокот е готов. Но, дали е навистина доволно „јак“ за да издржиме до ручек? И дали е секогаш толку здрав како што изгледа на Инстаграм? Дали е време понекогаш да го замените блендерот со тостер?
Смутито стана популарни толку одамна што заборавивме кога беше, сигурно поминале десет години од тогаш. Се слават како експресен, и тоа здрав појадок, па кој може да му одолее на тоа?
Сепак, со текот на времето, топката полека почна да се одмотува.
Секако е точно дека се многу брз појадок за подготовка, но дали всушност ќе ни траат до ручек? Никогаш не се знае.
Секако, да почнеме со предностите. Како што рековме, многу се лесни за подготовка, а се и многу хранливи, ако користите добри состојки.
Комбинацијата од овошје, зеленчук, протеини, здрави масти и растителни влакна може да биде многу избалансиран оброк. Смутијата богати со растителни влакна, исто така, помагаат во варењето и ве одржуваат сити подолго време. Значи, избалансираните смутија можат да бидат корисни, сè додека не се базираат само на овошје, потврдува Харвардската школа за јавно здравје.
Да бидеме реални, смутијата содржат повеќе овошје и зеленчук отколку што би јаделе „со лажица“. И тие се одлични за хидратација и освежување, особено во текот на летото. Ако е жешко и сте уморни, смутијата со коцки мраз и кокосова вода звучи како мал СПА третман за вашиот стомак.
Но, не е сè толку овошно и сјајно.
Она што научниците го сметаат за најголем недостаток на смутијата е премногу природен шеќер. Бананите, мангото и јагодите звучат многу здраво, но ако ги ставите сите во иста чаша, добивате и сериозна доза шеќер, дури и до 30-40 грама по порција, а ако додадете мед или засладено млеко на сето тоа, правите „овошен десерт“, а не појадок. Американската асоцијација за срце препорачува максимум 25 грама додадени шеќери дневно за жените.
Друга негативна карактеристика на смутијата е тоа што не ве држат сити долго време. Иако изгледаат богато, смутијата се вари побрзо од класичниот оброк. Без доволно протеини и влакна, гладот може да ве погоди во рок од два часа, со тоа чувство на „само нешто за грицкање“.
Подобро е воопшто да не зборувам за калориите, кои не се ни забележливи. Лажица путер од бадеми е одлична, но во комбинација со протеински прав, овесно млеко и банана – вашиот лесен појадок одеднаш има повеќе калории од цел ручек.

Последниот недостаток е повеќе од очигледен, и сигурно не би помислиле на него. Шеќерот и киселината се подеднакво лоши вести за вашите заби. Овошните смути можат да бидат кисели и полни со шеќер, што во комбинација придонесува за оштетување на емајлот. Ако пиете смути секое утро, не заборавајте да ја исплакнете устата со вода потоа или користете сламка.
Смутито може да биде одличен појадок, но под еден услов – ако го направите паметно!
-Додадете протеини (грчки јогурт, протеини од растителна основа)
-Не претерувајте со овошје (максимум 1-2 вида)
-Вклучете влакна (чиа, ленено семе, овес)
-И не заборавајте ги мастите (лажичка путер од кикирики или неколку бадеми)
Ако вашето смути е во чекор со вашето темпо на живот, ве држи сити и не предизвикува шеќерен хаос – слободно уживајте во него. И ако сè уште преферирате јајца, тост и кафе – и тоа е во ред. Бидејќи најздравиот појадок е оној што вам ви одговара.