25.7 C
Shtip
spot_img

Онколог наведува пет намирници кои не ги препорачува во исхраната поради ризик од појава на рак, дијабетес и проблеми со срцето

Онкологот од Вашингтон, Никола Ендрус, наведе пет намирници што не ги препорачува во исхраната – првенствено поради општото здравје и потенцијалните долгорочни здравствени ризици.

Ендрус вели дека апстиненцијата од алкохол е корисна за здравјето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, телото го разградува алкохолот во хемиското соединение ацеталдехид, кое може да ја оштети ДНК-та и да ја попречува способноста на телото да ја поправи штетата.

Преработено месо
Таа избегнува месни деликатеси, виршли, салами и други месни преработки. Светската здравствена организација го прогласи преработеното месо за канцерогено уште во 2015 година, истакнувајќи дека постојат „доволни докази од епидемиолошките студии дека консумирањето преработено месо предизвикува рак“.

Газирани пијалаци

Газираните пијалаци не се препорачуваат поради нивната висока содржина на шеќер, но ниту диеталните опции не се подобар избор, бидејќи тие често содржат вештачки засладувачи. Исто така е докажано дека консумирањето на шеќерни или вештачки засладени пијалаци го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Кофеински пијалаци

Кафето има многу здравствени придобивки. Умереното консумирање кафе може да го намали ризикот од дијабетес, мозочен удар и срцеви заболувања. Сепак, тие придобивки се губат кога кафето се претвора во десерт. Ендрус препорачува неколку клучни промени ако сте љубител на засладени верзии: „Обожавам ладно или пенесто кафе во лето, но тоа лесно може да стане калорична бомба“, вели таа.

Млека од растителна основа

И покрај популарноста на алтернативите на растителна основа, оваа докторка избира производи од полномасно млеко богати со хранливи материи. „Не пијам млека од растително потекло бидејќи имаат многу малку хранливи материи“, објаснува таа. Нејзиниот став е поддржан од други експерти, кои предупредуваат дека билни алтернативи не се секогаш нутритивно еднакви на животинските производи. Соединенијата присутни во млечните производи како што се млекото, сирењето, путерот и јогуртот ги активираат Т-клетките кои му помагаат на имунолошкиот систем да се бори против бактериите и туморите и да обезбеди заштита од болести.

━ повеќе содржини

“Парада на гордоста” на 21.јуни во Скопје

Парадата на гордоста во 2025 година ќе се одржи во Скопје на 21. јуни со паролото „Ќе (оп)стоиме заедно“. Парадата ќе се одржи без концерт,...

Осум македонски државјани денес ќе бидат евакуирани од Израел

До денес, вкупно 28 македонски државјани побарале поддршка за евакуација, соопшти министерот за надворешни работи и надворешна трговија, Тимчо Муцунски. Министерот нагласи дека веднаш по...

Дејвид Бекам прогласен за витез од кралот Чарлс

На роденденската забава на британскиот крал Чарлс, поранешниот фудбалер Дејвид Бекам беше прогласен за витез, како признание за неговиот долгогодишен придонес во спортот и...

ПОЧНА СНИМАЊЕТО НА НОВИОТ МАКЕДОНСКИ ФИЛМ „ПОТСТАНАР“

Режисерот Марко Ѓоковиќ на 15 јуни почна со снимањето на својот дебитантски долгометражен филм со работен наслов  „Потстанар“.  Продукцијата е на „Сектор филм“, а...

Нова опција на Tinder: За некои е контроверзна, што мислите вие?

Tinder е една од најпопуларните апликации за запознавање, но новата функција што ја тестираат ги подели мислењата на корисниците. Tinder тестира функција што ќе им...
spot_img