24.8 C
Shtip
spot_img

Нов проект за модернизација на јавниот транспорт во Штип со соларни и еко автобуски постојки

ЈП “Стипион” најавува почеток на проект кој ќе го модернизира јавниот транспорт во Штип. Проектот, наречен “Еко конект”, вклучува поставување на соларни и еко автобуски постојки, финансирани од страна на програмата за заеднички развој, поддржана од УСАИД.

Овие постојки ќе имаат соларни панели за напојување на осветлувањето и станици за полнење на мобилни телефони. Исто така, ќе имаат информативни табли за распоредот на автобусите и економски програми за рекламирање на брендовите.

Постојките ќе бидат поставени во центарот на Штип, како и во населбите Ново Село и Караорман. Оваа иницијатива се вклопува во стратегијата за интегрирање на одржливи енергетски решенија и напредна технологија во јавната инфраструктура, со цел градот да стане модерен и европски.

━ повеќе содржини

Мицкоски најавува поддршка за инвеститори за развој на македонската економија

Христијан Мицкоски, мандатар за состав на новата Влада, изјави дека идната администрација ќе приоритетизира поддршка на странските и домашни инвеститори како клучен елемент за...

Градежните работи на улицата „Широк Дол“ во Штип во прекин чекајќи геомеханички испитувања

тивности поради престојни резултати од геомеханички испитувања на земјините слоеви. Овие испитувања се критични за осигурување на безбедноста и стабилноста на подлогата, што е...

Прекин на водоснабдувањето во 11 улици во Штип поради изградба на кружен тек

Поради тековните градежни работи на кружниот тек Бриони и потребните промени на водоводната и канализационата мрежа, 11 улици во Штип утре ќе останат без...

ИГРОТЕКА ИЗБРКАЛА ТРИГОДИШНО ТЕШКОПОДВИЖНО ДЕТЕ СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА, УТВРДИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Тригодишно тешкоподвижно девојче болно од церебрална парализа било дискриминирано во една од најпосетените игротеки во Скопје, од вработена која не дозволила мајката да остане...

Топлотен бран: Очекувани температури до 36 степени

Според најновите метеоролошки податоци, се очекува значително зголемување на температурите во текот на денот, со максимални достигнувања до 36 степени Целзиусови. Граѓаните се потсетуваат...
spot_img