Според Simply Recipes, има многу контроверзии кога станува збор за кафените наслаги што се наталожуваат на вашите тави.
Станува збор за патина, облога што се формира за време на хемиски процес што се случува кога често користите плех за печење за готвење храна во масло. Според извршната уредничка на ATK Reviews, Лиса МекМанус, маслото се полимеризира на површината на плехот за печење, слично како зачин на тава од леано железо.
„Полимеризацијата значи дека како што маслото се загрева, неговите молекули се врзуваат едни со други и со површината на тавата, формирајќи природен нелеплив слој што потемнува во топлината на рерната“, објаснува МекМанус.
Повторната употреба ја подобрува патината и, за среќа, е сосема безбедна и нормална за употреба.
Патината што се формира на вашата тава обезбедува природно нелеплива површина, за разлика од комерцијално произведените садови за готвење со нелеплива облога, кои често користат хемикалии за да создадат сличен ефект.
Овој заштитен слој го олеснува готвењето и чистењето. Бидејќи темната боја се загрева и ја запечува храната побрзо од светлите површини, патината исто така помага храната да се готви побрзо.
Можеби ќе бидете во искушение да ставите валкана тава во машина за миење садови, но МекМанус препорачува да ги миете рачно. Бидејќи повеќето тави се направени од алуминиум, имаат тенденција да потемнуваат во т.н. кисела средина на машината за миење садови. Иако се безопасни, ова потемнување може да влијае на изгледот на вашиот плех за печење.
За да го одржите најдобриот изглед, користете обичен детергент за миење садови со топла вода и сунѓер. Кога станува збор за складирање, МекМанус сака да ги држи тавите исправени некаде на крај бидејќи така зафаќаат помалку простор и полесно се вадат.