9 C
Shtip
spot_img

Во пресрет на 1 мај: Не ја подмачкувајте скарата со масло

Вообичаено „правило“ меѓу скараџиите е пред да се стави месото, истата да се подмачка додека е топла.

Ако и вие ова го правите, тоа е погрешно иако голем број интернет страни и книги за готвење го предлагаат ова.

Сепак, една книга за готвачи која е повеќе пати наградувана, нуди друг совет.

Авторот на книгата напишал дека подмачкувањето на скарата не е добра идеја. Според неговата книга, доколку користите масло, истото ќе испари и ќе се претвори во карбонат веднаш бидејќи ќе ја достигне температурата.

Јаглеродот и димот немаат убав вкус и ова ќе влијае на вкусот кој ќе го има вашата храна. Покрај ова карбонатот на скара создава уште еден слој кој го отежнува чистењето.

Друго решение е на месото да додате малку мајонез кој е самиот по себе мрсен, но не се тргнува толку лесно и на изненадување на многумина и дава добар вкус на храната. Идеален е за задржување на зачините на месото. Посебно добро оди со риба и пилешко.

Можеби не сте љубител на мајонез и одржувате здрав живот, но само внимателно. Се е во ред ако сте умерени.

━ повеќе содржини

Иванов: ВМРО-ДПМНЕ стабилна и подготвена за историска победа на локалните избори

Пратеникот Душко Иванов изјави дека ВМРО-ДПМНЕ веќе започнала со процесот на селекција на кандидати за градоначалници и советници за претстојните локални избори. Тој очекува...

Денес игра КК “Соколи”! Втор натпревар од 1/2 финалето

Денес со почеток во 19:00 часот во СЦ Јордан Мијалков во Штип се игра вториот меч од 1/2 финалето за влез во првата македонска...

Скандал пред почетокот на Евровизија: Хакери објавиле снимки кои не требало да излезат

Кратко по завршувањето на втората генерална проба од првото полуфинале на Евровизискиот натпревар за песна 2025, кое служи за оценување на жирито, на интернет...

Растение кое помага против мигрена! Древните народи се колнеле во него

Камилицата најчесто се користи за да лечи болки во абдоменот, воспаление на внатрешните органи, и како седатив. Може да се користи и за подготовка...

Во сендвичара “Седмица” лани „изедени“ 4,9 милиони евра!

Не примаат онлајн нарачки. Не вршат достава. За плаќање, картички – не, само кеш. Старомодни се, но тоа не им пречи на фановите на...
spot_img