15.8 C
Shtip
spot_img

Како да се храниме здраво во есен: Совети за силен имунитет и заштита од вируси

Есента е период кога природата се менува, а со тоа и нашите потреби за храна и здравје. Падот на температурите и почестите вирусни инфекции налагаат посебна грижа за нашиот организам, со цел да го зајакнеме имунитетот и да се заштитиме од настинки и грип. Правилната исхрана во овој период е клучна за одржување на енергијата и отпорноста на болести.

Прво и основно, есенската исхрана треба да биде богата со сезонско овошје и зеленчук. Јаболката, крушите, тиквата, гравот, зелката и морковите се вистински есенски благодети. Тие се богати со витамини Ц и А, како и со антиоксиданти кои помагаат во борбата против слободните радикали и го зајакнуваат имунолошкиот систем. Особено важен е витамин Ц, кој го поддржува создавањето на белите крвни зрнца кои се главните борци против вирусите.

Дополнително, треба да внесуваме храна богата со цинк, кој е неопходен за нормалното функционирање на имунитетот. Добри извори на цинк се оревите, семките од тиква, интегралните житарици и морските плодови. Истовремено, пробиотиците од јогурт, кисела зелка и друг ферментиран зеленчук ја одржуваат здравата цревна флора, која игра значајна улога во одбраната од инфекции.

Во есенскиот период е препорачливо да го намалите внесот на тешки и преработени храни, како и шеќери и газирани пијалаци, кои го ослабуваат имунитетот. Наместо тоа, фокусирајте се на топли, лесно сварливи оброци како супи и чорби од сезонски зеленчук, кои не само што се хранливи, туку и го загреваат телото.

Хидратацијата е исто така важен фактор за одржување на здравјето. Иако во есен не чувствуваме толку силна жед како во лето, потребно е да пиете доволно вода и билни чаеви, особено од ѓумбир, нане или камилица, кои имаат антиинфламаторно дејство и помагаат при вирусни инфекции.

Покрај исхраната, не заборавајте на доволен сон и редовна физичка активност, кои го подобруваат имунитетот. Секојдневна прошетка на свеж воздух и умерено движење ги зајакнуваат природните одбранбени сили на организмот.

Во случај на појава на симптоми како кашлица, температура или настинка, дополнително внесете храна богата со витамин Д, кој може да се најде во јајца, масна риба и говедско месо, бидејќи тој ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем.

Во заклучок, есенската исхрана треба да биде разновидна и богата со природни продукти од сезоната, со многу овошје, зеленчук, протеини и здрави масти. На тој начин не само што ќе се чувствувате подобро, туку и ќе ја зајакнете отпорноста на вашиот организам и ќе се заштитите од вирусите што почесто се појавуваат во овој период.

━ повеќе содржини

„Тромбоните не молчат“ – голем хуманитарен концерт за Филип Стевановски во Штип

Макбрас Асоцијација и Скопскиот Брас Фестивал со особена чест го најавуваат меморијалниот концерт посветен на младиот тромбонист и мултиинструменталист Филип Стевановски, кој трагично го...

Ибрахимовиќ: Меси, Марадона и Роналдо се најдобрите тројца на сите времиња!

Иако Меси и Роналдо генерално се сметаат за дел од четворицата најголеми во историјата, заедно со Пеле и Диего Марадона, Ибрахимовиќ одлучи дека двајца...

Одбележување на Светскиот ден на храната и 80 години од основањето на ФАО

Денес е Светски ден на храната! По повод јубилејот, во Паркот на Франкофонијата во Скопје ќе се засадат дрвја како симбол на заедничката заложба...

Фудбалерите на Баерн добија нови Audi возила, а многумина избраа електрични верзии

Audi, официјален партнер на FC Bayern, достави нова флота автомобили за играчи и функционери — со силен нагласок на електрична мобилност. FC Bayern Munich го...

Шокантно откритие: Пасивното пушење го менува ДНК на вашите деца и ги изложува на болести

Ново истражување открива дека пасивното пушење во детството остава трајни траги врз ДНК и може сериозно да влијае врз здравјето на децата. Чадот од...
spot_img