Сѐ почести ментални болести, деменција и аутизам можеби се поврзани со храна која ја консумираат милиони луѓе ширум светот — ултрапреработената храна (UPFs).
Нова сеопфатна студија открива дека овие производи, како чипс, протеински барови и смрзнати оброци, содржат алармантни количини на микропластика — честички кои научниците сѐ почесто ги наоѓаат и во човечкиот мозок.
Ултрапреработената храна полна со микропластика
Храната што ја консумираме најчесто доаѓа спакувана во пластика, а токму таа амбалажа и процесирањето ја загадуваат со микропластика. Научниците велат дека овие честички можат да ја поминат заштитната бариера на мозокот и да предизвикаат воспаленија, оштетувања и невролошки пореметувања.
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои консумираат повеќе UPFs имаат зголемен ризик од депресија (22%), анксиозност (48%) и нарушен сон (41%).
Микропластика, мозок и аутизам: Постои ли врска?
Истражувањата на мозочни ткива од 54 починати лица откриле микропластика во сите мозоци — кај пациентите со деменција, нејзиното ниво било и до 10 пати поголемо.
Се смета дека токму микропластиката, заедно со шеќерите, мастите, солта и тешките метали во процесираната храна, може да влијае врз развојот на аутизам, особено преку нарушување на микробиомот на цревата и хормонскиот баланс. Аутизмот во САД е во пораст — од 1 од 150 деца пред 20 години, денес погодува 1 од 31 дете.
Решенија: Индекс за микропластика и медицинска прочистувачка метода
Авторите на студијата предлагаат создавање на „Индекс за диетална микропластика“ (DMI), кој ќе мери колку микропластика внесуваме преку храна.
Исто така, се разгледува медицинска постапка наречена афереза — техника која ги отстранува штетните честички од крвта, вклучувајќи и микропластика.
Сепак, експертите се согласуваат дека е неопходно повеќе истражување и подобри избори на храна и пакување за да се намали оваа скриена закана за нашето ментално здравје.