10.4 C
Shtip
spot_img

Ајварот – македонскиот деликатес полн со здравје

Ајварот, омилениот деликатес на секоја македонска трпеза, не е само вкусен додаток туку и вистинска ризница на здрави состојки. Приготвен главно од печени црвени пиперки, а често и со модар патлиџан, ајварот е природен извор на витамини, антиоксиданси и енергија што му користи на целиот организам.

1. Богат со витамин Ц и антиоксиданси

Пиперките – главната состојка на ајварот – се полни со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, ја подобрува отпорноста на организмот и го забрзува обновувањето на клетките. Воедно, ликопенот и бета-каротенот, кои се природни антиоксиданси, го штитат телото од слободните радикали и го намалуваат ризикот од воспалителни и хронични заболувања.

2. Го подобрува варењето и метаболизмот

Ајварот содржи растителни влакна кои помагаат во правилно варење на храната и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Ако се подготвува со природно масло и без вештачки додатоци, може да биде одличен избор и за оние што внимаваат на линијата.

3. Добар за срцето и крвните садови

Во домашниот ајвар, особено ако се користи ладно цедено сончогледово или маслиново масло, се наоѓаат здрави масти кои придонесуваат за намалување на „лошиот“ холестерол (LDL) и одржување на здрав кардиоваскуларен систем.

4. Извор на природна енергија

Ајварот е идеален природен енергетски оброк. Богат е со јаглехидрати и минерали како калиум, магнезиум и железо – совршен за почеток на денот или како додаток на ручекот.

5. Без конзерванси – кога е домашен

Домашниот ајвар, направен со традиционален рецепт и без вештачки адитиви, е здрава и природна храна. Разликата меѓу индустрискиот и домашниот ајвар е огромна – првиот често содржи шеќери и конзерванси, додека вториот е чиста комбинација на пиперки, масло и сол.

6. Добар за кожата и видот

Бета-каротенот во пиперките го подобрува здравјето на очите и ја одржува кожата еластична и здрава. Витаминот Е, кој се наоѓа во маслото, дополнително ја штити кожата од стареење.

Ајварот е повеќе од традиција – тоа е здрава, природна и хранлива храна што ја обединува семејната маса. Без разлика дали се јаде со сирење, јајца, месо или само на парче леб, ајварот останува вистинско македонско богатство што ги спојува вкусот, здравјето и културата.

━ повеќе содржини

Извидници со донаторска акција го обновуваат извидничкиот дом во Штип

Извидници на одредот „Еквинокс“ започнаа донаторска акција со цел да го реновираат извидничкиот дом во Дом на млади, Штип, за кој, како што велат, со години...

Меси не е сигурен дали ќе игра на Светското првенство

Аргентинскиот фудбалер Лионел Меси изјави дека можеби ќе го пропушти Светското првенство следното лето, односно дека можеби ќе го гледа турнирот од трибините, наместо...

29 фудбалери приведени во Турција за местење натпревари

Турските власти, во петокот наредија апсење на 46 лица, вклучувајќи 29 фудбалери, како дел од широка истрага за местење натпревари, објави обвинителството во Истанбул. Меѓу...

Binance доаѓа во Македонија: На 11 декември голем Community Meetup настан за крипто-ентузијастите

Binance, водечката светска берза за размена на криптовалути, организира Community Meetup настан, кој ќе се одржи на 11 декември 2025 година во 17 часот...

Од 1 јануари помали трошоци за пренос и дистрибуција на струја

Од 1 јануари 2026 година надоместокот за користење на електродистрибутивниот систем Електродистрибуција ДООЕЛ се намалува за 3,64% , надоместокот за користење на преносниот систем...
spot_img