12.5 C
Shtip
spot_img

Ајварот – македонскиот деликатес полн со здравје

Ајварот, омилениот деликатес на секоја македонска трпеза, не е само вкусен додаток туку и вистинска ризница на здрави состојки. Приготвен главно од печени црвени пиперки, а често и со модар патлиџан, ајварот е природен извор на витамини, антиоксиданси и енергија што му користи на целиот организам.

1. Богат со витамин Ц и антиоксиданси

Пиперките – главната состојка на ајварот – се полни со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, ја подобрува отпорноста на организмот и го забрзува обновувањето на клетките. Воедно, ликопенот и бета-каротенот, кои се природни антиоксиданси, го штитат телото од слободните радикали и го намалуваат ризикот од воспалителни и хронични заболувања.

2. Го подобрува варењето и метаболизмот

Ајварот содржи растителни влакна кои помагаат во правилно варење на храната и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Ако се подготвува со природно масло и без вештачки додатоци, може да биде одличен избор и за оние што внимаваат на линијата.

3. Добар за срцето и крвните садови

Во домашниот ајвар, особено ако се користи ладно цедено сончогледово или маслиново масло, се наоѓаат здрави масти кои придонесуваат за намалување на „лошиот“ холестерол (LDL) и одржување на здрав кардиоваскуларен систем.

4. Извор на природна енергија

Ајварот е идеален природен енергетски оброк. Богат е со јаглехидрати и минерали како калиум, магнезиум и железо – совршен за почеток на денот или како додаток на ручекот.

5. Без конзерванси – кога е домашен

Домашниот ајвар, направен со традиционален рецепт и без вештачки адитиви, е здрава и природна храна. Разликата меѓу индустрискиот и домашниот ајвар е огромна – првиот често содржи шеќери и конзерванси, додека вториот е чиста комбинација на пиперки, масло и сол.

6. Добар за кожата и видот

Бета-каротенот во пиперките го подобрува здравјето на очите и ја одржува кожата еластична и здрава. Витаминот Е, кој се наоѓа во маслото, дополнително ја штити кожата од стареење.

Ајварот е повеќе од традиција – тоа е здрава, природна и хранлива храна што ја обединува семејната маса. Без разлика дали се јаде со сирење, јајца, месо или само на парче леб, ајварот останува вистинско македонско богатство што ги спојува вкусот, здравјето и културата.

━ повеќе содржини

Во Штип синоќа се одржа Jam Session свирка во чест на Аце – Цеата

Штип и штипјани синоќа оддадоа почит кон својот сограѓанин Александар Коларов - Цеата, басист на групата ДНК, кој загина во трагичната несреќа во Кочани,...

Фудбалскo уживање во Свети Николе по повод 100 години Овче Поле – пријателски меч со ветераните на Брегалница

Фудбалски хепенинг во Свети Николе по повод 100 години од постоењето на фудбалскиот клуб Овче Поле. По тој повод на 26 октомври ќе биде...

На СП во фудбал кое ќе се одржи догодина, останаа уште 20 слободни места, досега има 3 дебитанти

Квалификациите за директните места на СП 2026 се завршени во Африка, Азија, Јужна Америка и во Океанија. Во ноември ќе бидат познати уште 11...

Стив Џобс ќе добие своја монета од еден долар во 2026 година

Стив Џобс, визионерскиот коосновач на Apple, ќе биде овековечен на комеморативна монета од еден долар што ќе биде издадена во 2026 година, потврди Ковачницата...

Србија наскоро ќе набави од руските вакцини против онколошки заболувања

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, вчера во Белград разговараше со руски истражувачи за „развојот на револуционерна вакцина против онколошки заболувања“. „Србија е заинтересирана за овој...
spot_img