Целта на автофагијата е да го „изеде“ сето тоа што не чини во телото и да го претвори во енергија
Автофагија во буквален превод значи „да се јадеш самиот себе“. Па што јаде автофагијата? Јаде вируси, паразити, односно микроорганизми што не ни требаат. За време на автофагијата, организмот препознава што не му треба, па го зема од постарите клетки само она што му треба.
Организмот е совршено направен, тој ги разградува старите клетки и создава нови клетки кои работат со полн капацитет.
Организмот ги препознава масните наслаги и ги разградува тие маснотии за да создаде енергија. Крвните садови природно се шират и доаѓа до стендирање, односно до создавање природни стендови на крвните садови. Масното ткиво се топи со автофагијата и се подобрува здравјето.
Што кога ќе огладнете?
Автофагијата нема да ја прекине сокот од лимон, а ќе ве засити. Два лимона и пола литар вода без шеќер – тоа ќе ви го намали гладот.
Грејпфрут ќе ја забави автофагијата, но нема да ја сопре.
Намирници што стимулираат автофагија се: боровинки, малини, капини, чај од жалфија, рузмарин, цикорија – сето тоа без шеќер.
Ако сакате да постигнете автофагија, не можете да пиете кафе навечер.
Што да јадете за време на автофагијата?
Најдобриот извор на енергија за нашето тело се јаглехидратите. Наутро за појадок треба да се почестите: мед, овошје, интегрални житарки, јаткасти плодови.
Не е добро да јадете сирење, кајмак, павлака…
Домашните варени јајца се добри, но може да бидат и дел од ручекот.
Каши што ги препорачуваат експертите се: каша од спелта, пченичен и пченкарен гриз, овес, просо, ориз – сите житарки. Во овие житарки може да додадете какво било овошје: вишни, киви, суви сливи, урми. Додајте малку мед и ете, појадок.
Помеѓу појадокот и ручекот треба да поминат 5 часа.
За ручек можете да јадете грав, леќа, грашок, боранија, леблебија, киноа, печурки, компир, интегрални житарки и слично.
Секој ден во нашето тело се создаваат малигни клетки, но организмот ги препознава и со помош на некои енкилер лимфоцити ги убива тие малигни клетки. Проблемот настанува кога производството на малигни клетки го надминува капацитетот на имунолошкиот систем кој треба да ги препознае и да ги уништи.
Сепак, може да се подигне имунитетот на повисоко ниво, почитувајќи ги законите на здравјето.
Како да активирате автофагија?
Автофагијата се активира по 12 до 16 часа не внесување никаква храна. Ако 12 до 16 часа не јадеме ништо, ќе се активира автофагија. Кај оние што се навикнати, автофагијата се вклучува по 12 до 13 часа.
Не е сеедно кога ќе бидете без храна за време на тие 16 часа. Потсетете се на старата мудрост: појадувајте сами, поделете го ручекот со пријателите, а вечерата дајте му ја на непријателот.
Односно, ако сакате да го уништите вашиот напредок, вечерата треба да ви биде најобилниот оброк.
Би требало да практикувате автофагија така што ќе појадувате обилно наутро, ќе ручате околу 15 часот и нема да јадете ништо до утредента наутро.
Ако некој работи тешка напорна работа, треба да јаде во 12 и во 17 часот, па до следниот оброк да има 12 до 13 часа автофагија.
Процесот на автофагија треба да биде вклучен во текот на спиењето.







