34.9 C
Shtip
spot_img

Почина првиот претседател на Собранието на независна Македонија, Стојан Андов

Стојан Андов, истакнат политички дејател и првиот претседател на Собранието на самостојна и суверена Република Македонија, почина на 89-годишна возраст. Андов, кој се смета за еден од клучните фигури во македонската политика, беше роден на 30 ноември 1935 година во Кавадарци.

Тој завршил основно образование и гимназија во својот роден град, а подоцна дипломирал на Економскиот факултет во Скопје и магистрирал на Факултетот за политички науки во Белград. Неговата политичка кариера вклучува работни позиции како секретар на Средношколскиот и на Општинскиот комитет на Народната младина, професор, и претседател на Општината Кавадарци. Андов беше избран и за претседател на Републичкиот центар за идеолошко-политичко образование и студии, како и член на Секретаријатот на ЦК на СКМ.

Во текот на својот живот, Андов ги обложи и значајни меѓународни функции, вклучувајќи работа како амбасадор на СФРЈ во Ирак и претседател на различни комисии кои соработуваат со земји надвор од Југославија. После осамостојувањето на Македонија, тој стана важен политички играч, служејќи како претседател на Собранието и времен претседател на државата по атентатот на претседателот Киро Глигоров.

Неговата смрт остава значаен печат во македонската историја и политика, а неговото дејствување ќе остане запаметено како клучно за развојот и напредокот на современата македонска држава.

━ повеќе содржини

Почна уредувањето на тротоарите на улица „11 Октомври“

Започнаа градежните работи за уредување на тротоарските површини на улица „11 Октомври“. Овој проект има за цел да го подобри пристапот и безбедноста за...

ШОК НА СРПСКАТА СВАДБА! Невестата избегала со поклоните и бившиот дечко

Бошко Бубања, организаторот на веселби и свадби, за ТВ ПИНК раскажа некои од најчудните настани што се случувале на свадбите. Од бегство на невестата...

Несовесно однесување: Граѓаните фрлаат ѓубре надвор од подземните контејнери

Во Штип се соочуваат со проблеми со подземните контејнери, кои наместо да се користат според намената, ѓубрето се складира над земјата. Секојдневно, големи количини...

Поставување на лежачки премини за поголема безбедност кај СОУ „Коле Нехтенин“ и основното училиште во Караорман

За зголемување на безбедноста на учениците, започна поставувањето на лежачки премини во близина на СОУ „Коле Нехтенин“ и основното училиште во Караорман. Оваа иницијатива...

Предупредување: Најавени несносливи горештини со температури над 35 степени

Синоптичарите издадоа предупредување за високи температури во наредните денови, со очекувања за максимуми кои ќе надминат 35 степени Целзиусови. Граѓаните се потсетуваат да преземат...
spot_img