24.8 C
Shtip
spot_img

Иницијатива за нов ветропарк меѓу Карбинци, Штип и Радовиш за подобра енергетска ефикасност

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и иден Премиер на Република Македонија, најави планови за поставување на нов ветропарк во регионот помеѓу Карбинци, Штип и Радовиш. Оваа стратегиска инвестиција цели да ја подобри енергетската ефикасност во регионот и да ги зајакне локалните капацитети за обновлива енергија.

Предложениот ветропарк е дел од поголемиот план за зголемување на уделот на обновливи извори на енергија во националната енергетска мрежа и се очекува значително да придонесе кон остварувањето на националните цели за заштита на околината и намалување на емисиите на штетни гасови.

Локалните власти и жители на Карбинци, Штип и Радовиш изразија поддршка за проектот, истакнувајќи дека развојот на ветропаркот ќе придонесе за подобрување на квалитетот на живот и за зголемена употреба на одржливи ресурси во своите заедници.

Очекувањата се дека дополнителните детали за проектот, вклучително временската рамка и предвидените фази на изградба, ќе бидат презентирани во следните месеци, со цел да се овозможи почетокот на работите во најбрз можен рок. Општините вклучени во проектот се подготвени да ги поддржат сите потребни чекори за реализација на овој значаен енергетски подвиг.

━ повеќе содржини

Мицкоски најавува поддршка за инвеститори за развој на македонската економија

Христијан Мицкоски, мандатар за состав на новата Влада, изјави дека идната администрација ќе приоритетизира поддршка на странските и домашни инвеститори како клучен елемент за...

Градежните работи на улицата „Широк Дол“ во Штип во прекин чекајќи геомеханички испитувања

тивности поради престојни резултати од геомеханички испитувања на земјините слоеви. Овие испитувања се критични за осигурување на безбедноста и стабилноста на подлогата, што е...

Прекин на водоснабдувањето во 11 улици во Штип поради изградба на кружен тек

Поради тековните градежни работи на кружниот тек Бриони и потребните промени на водоводната и канализационата мрежа, 11 улици во Штип утре ќе останат без...

ИГРОТЕКА ИЗБРКАЛА ТРИГОДИШНО ТЕШКОПОДВИЖНО ДЕТЕ СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА, УТВРДИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Тригодишно тешкоподвижно девојче болно од церебрална парализа било дискриминирано во една од најпосетените игротеки во Скопје, од вработена која не дозволила мајката да остане...

Топлотен бран: Очекувани температури до 36 степени

Според најновите метеоролошки податоци, се очекува значително зголемување на температурите во текот на денот, со максимални достигнувања до 36 степени Целзиусови. Граѓаните се потсетуваат...
spot_img