Со доаѓањето на есенските денови, подготовката на зимница е неизбежна работа, а притоа е корисно ефикасно да се зачува бистра и вкусна.
При подготовка на зимница, многу луѓе забележуваат дека по неколку недели водата се заматува. Иако тоа не мора да значи дека зимницата е расипано, мали трикови можат да ви помогнат да го одржите зеленчукот цврст, вкусен и водата во теглата бистра до крајот на зимата.
Најчеста причина за заматената зимница е недоволно чиста тегла или лош процес на стерилизација. Понекогаш се случува и зеленчукот да се стави без правилно да се измие, и односот сол и вода да не е правилен, па зимница станува заматена.
Еден корисен совет е да додадете неколку зрна бибер, неколку лозови листови и мал корен од рен во секоја тегла. Овие адитиви не само што ја зачувуваат бистрината на водата, туку и му даваат на зеленчукот посебен вкус. Дополнителен совет е да истурите малку вински оцет на врвот од секоја тегла, што дополнително штити од расипување и заматеност.
Ако сакате да бидете сигурни дека водата ќе остане бистра, корисно е да ставите неколку парчиња леб или неколку зарна грозје во бурето за време на ферментацијата, а потоа да ги извадите по неколку дена.
Оваа постапка помага процесот да се заврши природно, без заматена вода. Со неколку мали додатоци, вашата зимница ќе може да трае во текот на целата зима и да остане со богат вкус.