За многумина, костените се синоним за училишни уметнички проекти во пониските одделенија од основно образование. Но, овој јаткаст плод е многу повеќе од само декоративен детаљ.
Иако дивиот костен што најчесто го среќаваме во парковите не се јаде, постојат сорти што дефинитивно се препорачуваат – не само поради нивниот вкус, туку и поради нивните бројни здравствени придобивки. Подолу, откриваме зошто оваа есенска суперхрана треба да биде вклучена во вашето мени.
За што се добри костените?
Прво и најважно, костените се одличен извор на влакна. Консумирањето костени може да го подобри варењето и да придонесе за здравјето на цревата. Поради нивната ниска содржина на масти и природни јаглехидрати, тие се одличен избор за секој што сака енергија без да се чувствува тежок. Покрај тоа, костените се богати со витамин Ц, што ги прави вистински сојузник во зајакнувањето на имунитетот, особено во постудените месеци. Витаминот Ц му помага на телото да се бори против инфекции и го поддржува здравото функционирање на кожата и крвните садови. Тие се исто така богати со минерали како што се калиум, фосфор и магнезиум, кои придонесуваат за здравјето на срцето, регулирање на крвниот притисок и одржување на силни коски. Костените исто така содржат антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали, забавување на стареењето и заштита на клетките од оксидативен стрес. Редовната консумација може да помогне во намалувањето на воспалителните процеси во телото, а исто така имаат корисен ефект врз метаболизмот на шеќерот во крвта. За оние кои внимаваат на својата тежина, костените се одлична алтернатива на стандардните грицки бидејќи даваат чувство на ситост, а содржат помалку калории и масти.
Костени и убавина
Како што веќе рековме, костените се богати со витамин Ц, кој е неопходен за производство на колаген, протеин кој ја одржува кожата цврста, еластична и младешка. Тие исто така содржат антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали, го намалуваат воспалението и го забавуваат стареењето на кожата. Минералите како што се манганот, бакарот и магнезиумот го поддржуваат здравиот раст на косата, додека претходно споменатиот витамин Ц помага во апсорпцијата на железото, што е важно за спречување на опаѓање на косата. Костените се добар извор на минерали и витамини од Б-комплексот, кои ги зајакнуваат ноктите и ја намалуваат нивната кршливост. Редовното консумирање костени може да придонесе за поздрави, посилни нокти, особено кога се комбинираат со други хранливи намирници.







