24.8 C
Shtip
spot_img

Пуштени во употреба првите подземни контејнери во Штип

Штип, 29.05.2024: Општина Штип соопшти дека денес официјално се пуштени во функција првите подземни контејнери за отпадоци во градот, означувајќи значаен напредок во управувањето со отпадот и заштитата на животната средина. Поставени се во стратешки избрани локации за максимална ефикасност и удобност за граѓаните.

Подземните контејнери, кои првично се инсталирани во централните делови на градот, се дизајнирани да нудат подобри услови за одржување хигиена и редуцирање на мириси, со значително зголемена капацитетност во споредба со традиционалните надземни контејнери. Овој систем допринесува и кон подобар визуелен изглед на урбаните простори и е значително поефикасен во однос на искористување на просторот.

„Оваа иновација во управувањето со отпад е чекор кон модернизација на нашите комунални услуги и подигање на стандардите за чиста и здрава околина,“ изјави претставник на општината. „Сме уверени дека овие контејнери ќе придонесат кон подобрување на квалитетот на живот во Штип и ќе олеснат секојдневните активности на нашите граѓани.“

Пуштањето во функција на подземните контејнери беше придружено со кратка церемонија, на која присуствуваа локални власти и заинтересирани страни, кои го истакнаа значењето на оваа инвестиција за унапредување на урбаната инфраструктура. Општина Штип планира постепено проширување на овој систем и на други делови од градот во иднина.

Граѓаните се охрабруваат да ги користат новите подземни контејнери и да продолжат да учествуваат во активности кои ја поддржуваат одржливоста и чистотата на својата заедница. Општината исто така ги информира жителите за правилно користење на овие современи контејнери, како би се обезбедила максимална ефикасност и заштита на животната средина.

4

━ повеќе содржини

Мицкоски најавува поддршка за инвеститори за развој на македонската економија

Христијан Мицкоски, мандатар за состав на новата Влада, изјави дека идната администрација ќе приоритетизира поддршка на странските и домашни инвеститори како клучен елемент за...

Градежните работи на улицата „Широк Дол“ во Штип во прекин чекајќи геомеханички испитувања

тивности поради престојни резултати од геомеханички испитувања на земјините слоеви. Овие испитувања се критични за осигурување на безбедноста и стабилноста на подлогата, што е...

Прекин на водоснабдувањето во 11 улици во Штип поради изградба на кружен тек

Поради тековните градежни работи на кружниот тек Бриони и потребните промени на водоводната и канализационата мрежа, 11 улици во Штип утре ќе останат без...

ИГРОТЕКА ИЗБРКАЛА ТРИГОДИШНО ТЕШКОПОДВИЖНО ДЕТЕ СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА, УТВРДИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Тригодишно тешкоподвижно девојче болно од церебрална парализа било дискриминирано во една од најпосетените игротеки во Скопје, од вработена која не дозволила мајката да остане...

Топлотен бран: Очекувани температури до 36 степени

Според најновите метеоролошки податоци, се очекува значително зголемување на температурите во текот на денот, со максимални достигнувања до 36 степени Целзиусови. Граѓаните се потсетуваат...
spot_img