Денеска е Бадник, утре Божиќ- еве што велат обичаите

0
За верниците од христијанска вероисповед Божиќ е еден од трите најголеми празници кога според христијанското верување роден е Синот божји Исус Христос.
badnik

Христијанските верници кои се раководат според јулијанскиот календар Божиќ  го одбележуваат на седми Јануари а ден претходно го празнуваат Бадник.

На Бадник во домашното огниште се пали бадниково дрвце, кое претставува симбол на светлината и топлината, кои треба да ги греат и зближуваат членовите на семејството.

Погачата во која се става паричка се крши на онолку делови колку што има членови во семејството. Паричката од злато или сребро го симболизира дарот на новородениот Христа, а се верува дека среќа ќе го прати оној кој ќе ја пронајде паричката.

Според стариот јулијански календар се раководат Ерусалимската патријаршија, Македонската православна црква, српската, руската, грузиската црква и Света Гора.

Според Библијата, Исус е Син Божји, кој го родила девица Марија, со безгрешно зачнување по пат на Светиот дух, во градот Витлеем.

Бидејќи во Новиот завет не се наведува точното раѓање на Исус, првите христијани не го славеле Божик, туку само Велигден.  Божиќ почнал да се слави во Рим во 354 година, според многу извори, на денот кога претходно се славело раѓањето на римското божество на сонцето.

Божиќ е семеен празник и се одбележува во домовите и црквите.

На Божиќ му претходи четириесетдневен пост.

Луѓето на Божиќ се поздравуваат со „Христос се роди – Навистина се роди“

Сподели.


Коментарите се затворени.