Бања Кежовица со нови тушеви и џакузи во стилот на Светски спа центар

0

По два месеци интензивна работа заврши реконструкцијата на тушевите во штипската бања „Кежовица“. Целосно се обновени 15 тушеви, а на местото на старите кади се поставени џакузи. Ова беше последната фаза од реконструкција на овој бањски комплекс со што ова природно лекувалиште доби современ изглед.

Штип има повеќе од 300 години бањска традиција, а водата од бања „Кежовица“ е една од најлековитите води во Европа. Општината и во иднина ќе продолжи да ги подобрува условите за развој на бањскиот туризам и привлекување на гости од земјава и европските држави истакна градоначалникот на Општина Штип Илчо Захариев.

Парите за реконструкција на тушевите во бањата се обезбедени преку проект на Центарот за развој на регионот. Агенцијата за развој и соработка финансираше 20 илјади швајцарски франци, а останатите 15 илјади евра, се буџетите на „Исар“ и Општината. Соработката помеѓу Источен плански регион, штипски „Исар“ и општината продолжува и во наредните четири години.

Штипјани капацитетите на Градската бања „Кежовица” најмногу ги користат во текот на зимскиот период, а веќе од утре ќе можат да ги користат и тушевите.

Сподели.


Коментарите се затворени.