Штипски алпинисти го качија Матерхорн, еден од највисоките и најтешките врвови во Европа. Фото

0
Во периоодот од 20 до 25 август, тројца Штипски алпинисти го качија Матерхорн, еден од највисоките и најтешките врвови во Европа.
Бобан Стојанов, Зоран Џидров и Јован Иванов беа тројцата штипјани кои преку насоката Lion од Италијанскиот дел на планината, по повеќечасовно качување стигнаа до врвот.
Матерхорн го носи епитетот “Планина на планините”,  а повеќе од сто години е цел и престиж на алпинисти од целиот свет. Покрај убавината, тежината носи своја темна страна, сместувајки го во еден од нај опасните врвови во светот.
Матерхорн е висок 4478метри.
Секоја чест за Штипјаните Херои , гордоста на Штип.
Matterhorn_-_Zmuttgrat DSCF1240 DSCF1230 DSCF1194 DSCF1190 DSCF1173 DSCF1155 DSCF1149 Cervino_parete_sud_est_compressa
Сподели.


Коментарите се затворени.