Детската Амбасада во Штип конечно се реновира.

0

Почна уредување на локалитетот стара детска амабсада кај црквата Свети Илија

Општина Штип и ЈП „Исар“ денес започнаа со уредување на локалитетот кај старата детска амабсада спроти црквата Свети Илија. Објектот со децении е напуштен и претставува наркоманско гнездо:

– Екипите на јавна чистота денес ќе ја расчистат надворешноста и внатрешноста на објектот и истиот ќе биде подготвен за понатамошни активности – кажа Ангел Бојаџиев, директор на ЈП „Исар“.

Инвестицијата е на Општина Штип и ќе овозможи комплетно средување на локалитетот:

– Општината обезбеди 50.000 евра за уредување на објектот но на крај ќе се знае точната вредност на инвестицијата. Со парите ќе се уреди внатрешноста на старата детска амбасада, комплетна промена на прозорите, вратите, подот и друго, ќе има надворешно средување, потоа ќе се направи парк, ќе се стави ограда а ќе се среди и просторот помеѓу овој објект и црквата Свети Илија. Најверојатно ќе се уреди со бехатон, ќе се урбанизира и ќе се постават други содржини. Ќе се асфалтира и пристапот до објектот.

Објектот ќе биде во владение на библиотеката „Гоце Делчев“:

– Овој објект пред неколку години и е доделен на НУ-УБ Гоце Делчев а сега со поддршка на општината и јавните претпријатија целиот објект ќе се среди. Истиот ќе биде уреден за потребите на читателите, со комплетна инфраструктура – изјави Милена Ристова-Михајловска, директор на библиотеката.

Со средства од ИПА програмата Општина Штип го реновираше некогашното руинирано летно кино кое сега е мултимедијален центар и успешна инвестиција. На сличен начин, со средства од Општината сега се уредува уште еден локалитет во Штип.

14141796_671585749662582_7987604226687183437_n 14141556_671585639662593_3688442176608728578_n 14079558_671585716329252_6858113983043046187_n 14064088_671585736329250_6827417036461419249_n 14053951_671585656329258_3288546370363031930_n

фото: Општина Штип
Сподели.


Коментарите се затворени.