За „купи кука за млади“ во Штип обезбедени три локации со повеќе плацови

0

Се повеќе млади лица пројавуваат интерес за проектот „Купи кука за млади“ . За таа цел во Штип планирани се плацови во населбите „Дузлак“ „Баби“ и кај „Три чешми“ кон црквата „Св.Илија“ на излезот кон Струмица и Радовиш.

Населението во Штип се повеќе расте, благодарение на актуелниот проект „Купи куќа за млади“. Инфраструктурните проекти и капиталните инвестиции што ги прави Владата, меѓу другото ќе придонесат за отворање нови работни места и подобар животен стандард за граѓаните во Штип и Штипско, информираше градоначалникот Илчо Захариев.

Тој истакна дека во рамки на проектот планирани се плацови во населбите „Дузлак“ „Баби“ и кај „Три Чешми“ кон црквата „Св.Илија“ на излезот кон Струмица и Радовиш. До сега во Штип, легализирани се 11 илјади дивоградби. Во тек е првиот оглас за продажба на 34 плаца во населбата „Дузлак“.Кај „Три Чешми“ за оваа намена се проектирани 105 плаца, со комплетна инфраструктурa. 600 плаца, планирано е да има во делот кај „Три Чешми“.За овој проект во Штип искажуваат и странските компании кои работат во Штип и кои сериозно ги разгледуваат можностите за изградба на куќи за своите вработени во непосредна близина на капацитетите.Младите од Штип веќе можат да аплицираат за истите.

На работната средба за проектот купи куќа за млади одржан пред 2 недели Претседателот на вмро Никола Груевски истакна дека покрај одобрените барања во банките во фаза на разгледување се и нови 80 барања кои треба во наредниот период да се обработат, паралелно со тоа владата ќе продолжи и со работа на процесот на урбанистичката документација, а ќе помага и околу трошоците на општините за градба на водовод, канализација и пат.

Нагласувајќи оти интересот на младите за овој проект е голем, Захариев информира дека набрзо Штип ќе добие и свој аеродром.

Сподели.


Коментарите се затворени.