Чај кој е поскап од злато – 20 грама од чајот за неверојатни 28 илјади долари

0
Дрвените грмушки од кинеското растение да хонг пао произведуваат еден од најскапите чаеви на светот. Цената на овој чај е 30 пати повеќе од цената на златото.
Еден богат купувач купил во 2020 година 20 грама од чајот за неверојатни 28 ијади долари. Дури и земјата каде што пиење чај е во културата на народот и претставува уметничка форма, оваа цена се смета за запрепастувачка бидејќи еден грам чај чини 1.400 долари и тоа го прави еден од најскапите чаеви на светот.
-Иако со изгледот овој чај личи дека им е наменет на просјаците, со цената е резервиран за царевите, а срцето му е како на Буда – вели Сјао Хуи, послужител на чајот од градот Вујишан во јужна Кина.
Хуи и неговото семејство со генерации се занимаваат со одгледување на ова растение.
Сподели.


Коментарите се затворени.