Ги удираат по градите со загреан камен: Им го спречуваат на девојчињата природниот раст на градите

0
Околу 1000 девојчиња во Британија трпат последиципоради ужасен ообичај „пегање на гради“, предупредува владата на оваа земја.
Во тој контекст на бруталната процедура девојчињата ги удираат со загреан камен, чекан или шпакла, а целта е на ова сурова пракса е да се запре растот на градите и девојчињата да ги направат неатрактивни, а со самото тоа да спречат затруднување пред брак, пишува Дејли Меил.
Бери укажал на тоа дека службите за заштита на деца и полицијата многу алку знаат за оваа пракса, затоа што не се обучени за препознавањ на вакви знаци, или затоа што и тие не знаат дека постои.
-Владата би требало да реагира и им издаде упатства на локалните власти и другите тела од јавниот сектор за предупредувачки сигнали кои би можеле да ја разоткријат ваквата пракса, вели тој.
Тој истакнува дека „пеглање на гради“ треба законски да се дефинира и изедначи со кастрирање на жените за да можат здраствените експерти се обучат за препознавање на знаци.
Според неговите зборови, девојчињата од само десет години се присилени да пoднесуваат „незамислена бoлка и мака“ и да се изложени на ризик од здраствени проблеми, вклучувајќи го и ракот, инфекции и цисти..
Загреаните камења, чекани и шпакли се користат двати дневно неколку недели  за да се запре, успори, а понекогаш и трајно да се уништи природниот развој на градите, додава тој.

Сподели.


Коментарите се затворени.