Родителите не го сакале, но го вдомила една баба: Тој пронајде начин како да и се заблагодари за се

0

Нема да верувате во оваа приказна. Ова емотивно искуство неодамна сите почнаа да го споделуваат на Фесјбук.

– Веќе некое време имав некој од нашата црква кој ми носеше ружа секоја недела. И јас секоја недела носев ружа на реверот. Тоа беше убав гест кој го ценев, но стана рутина. Една недела, меѓутоа овој гест стана многу посебен…

Кога си заминував од неделната миса, еден млад човек ми пријде. Стоеше точно пред мене и ми рече: „Господине. што ќе правите со тој  цвет?“

Во моментот не знаев за што ми зборува, но потоа сфатив. И реков: „ Мислиш на ова“? и покажав на цветот кој беше закачен на реверот.

Ми рече, „ Да господине. Би сакал да го имам, ако мислевте да го фрлите“. Во тој момент се насемав и реков дека ми е  задоволство да му го дадам тој цвет и попатно го прашав што ќе прави со него.

Кога момчето ја заврши приказната едвај можев да зборувам. Моите очи беа полни со солзи приказната многу ме погоди длабоко во душата. Го откачив цветот и со него во раката го погледнав момчето и му реков: „ Сине, ова е нешто најубавото што некогаш го имам слушнато, но не можеш да го добиеш овој цвет бидејќи тоа едноставно не е доволно. Ако погледнеш пред влезот во црквата ќе здогледаш големи букети со цвеќиња. Многу семејства ги купуваат за црквата секоја недела. Те молам земи некое од цвеќињата и однеси го на бабата бидејќи таа заслужува се најдобро.“

Како веќе да не бев погоден од приказната, момчето ми рече нешто што секогаш ќе го паметам. Ми рече: „ Каков прекрасен ден! Барав еден цвет, а добив прекрасен букет“.

 Оваа приказна нека ве натера да размислите како некои родители можат да бидат многу груби, но за среќа оваа баба го сапсила ова дете.

Сподели.


Коментарите се затворени.