Од понеделник нови цени на горивата

0

Американската лесна нафта на берзата во Њујорк поевтини на 33,96 долари за еден барел откако претходно во текот на тргувањето се спушти и на 32,1 долар што е најниската цена во последните 12 години.

Европската северноморска нафта од типот „брент“ на берзата во Лондон тргувањето го заврши на 34,48 долари за барел.

За Македонија и малопродажните цени во земјата важната е цената на северноморската нафта од типот „брент“ а таа се уште е поевтина од официјалната цена по која Регулаторната комисија за енергетика објави дека била набавена во периодот пред две недели.Според регулаторот просечната цена на нафтата била 40,7 долари за еден барел, што значи дека денешната цена е за над 6 долари по барел пониска.

Во такви услови, доколку нема некои посериозни поместувања на цените на нафтата и курсот на денарот во однос на доларот може да се очекува ново поевтинување во наредната корекција на цените која треба да се случи утре. Нема да биде изненадување доколку дизелот поевтини за околу 3 денари по литар, а цената на бензинот стане пониска меѓу еден и 2 денари.

Минатиот понеделник регулаторот ја спушти цената на бензините за еден денар по литар што беше вистинско изненадување, особено ако се има предвид значителното поевтинување на нафтата на светските берзи. Во моментов на бензинските пумпи низ Македонија литар ЕУРОСУПЕР од 95 октани се точи за 61,5 денари по литар а 98 октанскиот бензин чини 63,5 денари за еден литар.

Корисниците на дизел гориво направија значителна заштеда откако нафтата поевтини за 3 денари по литар во малопродажба и сега ЕУРОДИЗЕЛ-от се продава по 43,5 денари за еден литар.

Сподели.


Коментарите се затворени.

Feedback

FLYERb