Земјата избегнала “куршум” од вселената – засега

0

“CNN” во неодамнешната статија известува за една опасност од вселената, која кај многу луѓе минала незабележано.

Имено, покрај бројните урагани, потреси, пожари и поплави минатите седмици, многумина не ја забележале космичката опасност која можела да ја загрози човековата технолошка цивилизација.

Во последната недела Сонцето исфрлило низа соларни факели, вклучувајќи ги и најсилните оваа деценија. Соларниот факел се случува кога се ослободува магнетска енергија во близина на сончевите дамки, па се создава светло место на Сонцето кое трае околу 10 минути или помалку.

Може да исфрли различна електромагнетна енергија, од видливо светло до X-зраци и уште посилни гама зраци. Ако ја нанишанат Земјата, тие зраци може да доведат до аурора на пониски висини и мала радијација, која не е многу опасна.

Соларните факели се рангираат на скала од A, B, C, M, до X, со тоа што секоја категорија е 10 пати посилна од претходната. Минатата седмица настанале неколку факели X и M класа, а најголемите имале сила од X8.2 и X9.3. Најмоќниот измерен факел припаѓал на категоријата X28 во 2003. година. Земјината атмосфера не штити од нивното влијание, но тие можат да попречуваат на GPS и комуникациските сателити.

Но, може да се случи и поопасна појава – исфрлување на корнална маса. Поради тоа што се состои од маса, а не од зрачење, потребен и е еден ден да дојде до Земјата. Таа маса го проследила и минатонеделниот факел, но не ја погодила Земјата со полна сила.

Ако ја нанишани Земјата директно, јонизираните честици може да се забијат во магнетното поле кое го окружува Земјата и да му го променат обликот, што се нарекува геомагнетна олуја. Тоа може да биде опасно и да ја оштети опремата на Земјата. CME во 1989. година ја погодила земјата, а во Квебек и во североистокот на САД снемало струја девет часа.

Денес би можела да настане уште поголема штета во случај на удар, со оглед на развојот на технологијата. Таквите случувања не се ретки.

Извршната одредба на администрацијата на поранешениот американски претседател Барак Обама од 2016. година, ги идентификувала енергетските и комуникациски составот како клучни безбедносни прашања, а САД соработува со НАСА за да се воспостават начини за подобри предупредувања.

Сподели.


Коментарите се затворени.