Ќе се уредува коритото на Отиња во Ново Село

0

Ќе се уредува коритото на Отиња во Ново Село. Од денес се вршат подготвителни активности и се започнува со менување на ликот на реката и на овој дел од градот, од црквата „Св.Никола“ па се вливот на Отиња во Брегалница :

  • Започнуваме со уредување на речното корито, овој дел ќе биде со армиран бетон. Од денес машините влегуваат во реката, стартуваме со минор коритото, кажа Ангел Бојаџиев, дир. на ЈП„Исар“ – Штип.

Со ова, целиот изглед на реката ќе биде комплетно сменет. За да изгледа како што треба, општината и „Исар“ вложија многу и Отиња беше приоритет и за двете институции изминативе три години :

  • Работевме макотрпно од утро до мрак, коритото го ѕидавме камен по камен што воопшто не е лесно. Знаете дека за кратко време го средивме, во акциите беа вклучени сите вработени во „Исар“ и општинската администрација, дополни Бојаџиев.

Оцена за сработеното, секогаш доаѓа од оние за кои тоа е направено, а разликата особено ја забележуваат повозрасните граѓани :

  • Супер е, воопшто не е како пред 20 години. Тогаш беше за никаде, сега е супер, вели анкетиран штипјанец.

Освен како украс на центарот на градот, новото корито на река Отиња е еден вид заштита и од поплави, при најдоаѓање на поројни дождови, како што беше случај во 2013-та.

Сподели.


Коментарите се затворени.