Млад “богаташ” возел брзо низ улиците во својот нов автомобил: Расплакано момченце го запрело и му ја одржало лекцијата на животот

0

Млад директор на успешна фирма во своето ново Ауди поминувал низ една населба на својот пат накај дома…

Тој возел пребрзо за дозволената брзина и притоа гледал како дечиња си играат помеѓу паркираните автомобили кога забавил бидејќи му се причинило дека забележал нешто.

Бидејќи не можел да види јасно за што станува збор помислил дека греши па продолжил, кога одеднаш залетана цигла удрила во неговиот скапоцен автомобил. Закочил и се вратил на местото од каде што била фрлена тулата.

Бесен, излегол од автомобилот и го зграпчил првото дете кое му се нашло на патот, го притиснал до автомобилот и започнал да му вика: “Кажувај, кој го направи ова? Дали воопшто знаеш колкава е штетата?” Момчето, смртно илашено започнало тивко и понизно да му вели: “Господине, извинете не знаев што да направам, фрлив цигла бидејќи никој не сакаше да ми помогне”…

Расплаканото момче со рака му покажало зад паркираниот автомобил кадешто бил неговиот брат и додало: “Тој испадна од инвалидската количка на тротоар и не знам што да направам, а немам сила да го кренам и да го вратам назад во неа”, па плачливо побарал од човекот да му помогне да си го подигне братот.

Возачот, допрен до срце, ја проголтал кнедлата која му се насобрала во грло и брзо го подигнал хендикепираниот брат на малото момче и му ги избришал со марамица лактовите кои му биле изгребани и крвави.

Го разгледал внимателно и утврдил дека нема други штети. Братчето му се заблагодарило од се срце. А човекот, се уште потресен од ситуацијата, набљудувал како малото момче ја турка инвалидската количка на пат кон својата куќа. Кога исчезнале од неговиот видик погледнал во својот автомобил, штетата била голема и видлива. Сепак, одлучил да не ја поправа за секој ден да го потсетува на важната лекција која ја научил денес.

Немојте да го поминете животот брзајќи,  што некој мора да ви фрли цигла за да ви го привлече вниманието.

Сподели.


Коментарите се затворени.