Од понеделник, паркинзите во Штип ќе се плаќаат преку СМС

0

Од понеделник, паркинзите во Штип ќе се плаќаат преку СМС. Наместо со купување грепки, услугата за паркирање, граѓаните ќе ја плаќаат преку сметките на своите мобилни телефони.

Цената за паркирање останува иста – еден час 20 денари, а секој нареден 15. Информации околу новиот начин  на плаќање, граѓаните ќе добијат од инфо таблите :

  • Денес ги поставуваме таблите на кои има информации околу начинот на плаќање, содржината на пораката и бројот на кој таа треба да се испрати. Доколку дојде до некоја грешка, операторот информира исто преку смс порака, кажа Игно Иванов, дир. на ЈП „Стипион“ – Штип .

СМС плаќањето на паркингот ќе важи само за наплата на услугата од час или ден. Плаќањето на месечни или годишни карти за паркинг, останува како досега, односно со лепење на винети на возилата.

Со новиот начин на плаќање, „Стипион“ најавува и посилни контроли :

  • За несовесните ќе има блокирање на возилата. Оние што не платиле паркинг ќе бидат блокирани и ќе си ја платат казната, а за оние кои се паркирале непрописно ќе бараме интервенција од полицијата, истакна Иванов.

Инаку, наредната недела грепки за паркирање ќе се продаваат, а потоа истите нема да се користат, односно наплата ќе има само преку СМС пораки.

Сподели.


Коментарите се затворени.