Најдолгите реки во светот

0

Погледнете го нашиов прилог и научете нешто повеќе.
Реката Нил
Нил е од почетокот на времето била една од најпознатото богатство и почитувани делови на Африка. Со 6,853 километри, тоа е најдолгата река во светот и е клучен дел во подемот на египетската цивилизација.
Реката Мисисипи
Реката Мисисипи е најголемата и најдолга река во Северна Америка. Тоа е исто така голем дел од животот на Американците благодарение на својата функција како систем за одводнување. Одредени делови од неа се омилени за привлекување на патници.
Реката Об
Исто така позната како Оби, реката Об е една од најголемите реки во Русија и Сибир.
Реката Амазон
Се верува дека Амазон е најдолга река во светот, но вистината е дека Нил го поминува околу 400 метри  Амазон во должина од 6.400 километри. 
Реката Конго
Реката Конго е втора по големина кога станува збор за празнење и најдлабоката река во целиот свет, достигнувајќи 220 метри длабочина.Реката Парана
Реката Парана е втората најдолга река во Јужна Америка по Амазон со 4,880 километри. Буквално се преведува  “како морето”.
Реката Амур
Реката Амур е десета најдолга река во светот и е познат по своите Калуга, големи видови риби.
Жолтата река
Жолтата Река е една од најдолгите реки во Азија со 5,464 километри. Именувана е по бојата на каливи води.
Подржано од We Travel Macedonia
cover 1year

Сподели.


Коментарите се затворени.