Најопасните вулкани во светот

0

Во нашиот прилог можете да ги разгледате кои се најопасните вулкани во светот.
Yellowstone Caldera – САД
Yellowstone Caldera  е тешко да го оценувате во однос на опасност. Тој во моментов не се очекува да експлодира, но кога го прави тоа ќе биде огромна штета. Најголемите експлозии во светот се случиле во оваа област.
Mauna Loa – Хаваи
Она што го прави овој вулкан опасен е големиот износ на лава која се наоѓа  под него. Има повеќе лава во него од било кој друг вулкан.
Galeras – Колумбија
Galeras е најстариот активен вулкан во Колумбија и се вели дека еднаш одредени научници се собрале за да утврдат колку е опасен овој вулкан. При увидот на вулкан, тој еруптирал неочекувано и некои од  научниците починале.
22Mount Nyiragongo – Демократска Република Конго
Nyiragongo го има она што некои луѓе го нарекуваат лава езеро. Тоа е кратер на неговиот врв исполнет со жешка лава и формира црвени пукнатини. 
Popocatepetl – Мексико
Тој е еден од највисоките планини во Мексико и е многу активен. Она што го прави многу опасно е фактот што се наоѓа во близина на главниот град на Мексико.
Sakurajima – Јапонија
Исто така познат како Везув на истокот, Sakurajima е многу активен.
Mt. Merapi – Индонезија
Планината Мерапи буквално значи планината на пожар. Огромното уништување кое го предизвикал во минатото го става на врвот на  листата.
Mount Vesuvius and the Phlegraean Fields – Италија
Кога луѓето слушаат за вулкани,  нивниот ум оди на планината Vezuvius и страшната катастрофа што ја предизвика. Она што некои луѓе може да сеуште незнаат дека Vezuvius е уште многу активен и има потенцијал да предизвика експлозија дури и поголема. 
Ulawun – Папуа Нова Гвинеја
Ulawun има форма на конус и е исто така познат како “татко”. Тоа е од најактивните и опасен вулкан во Папуа Нова Гвинеја.
Mount Rainier – САД
Планината Рение е голема  и исто така исклучително убава. Сепак е исклучително опасна и активна, која се наоѓа во близина на неколку мали градови.
Подржано од We Travel Macedonia
cover 1year

Сподели.


Коментарите се затворени.