Зошто Штип е идеален град за студирање

0

Привршува уште една учебна година во Македонија и нормално главна тема се уписите на факултет, кој каде, со кога и на кој факултет.

Штип како Универзитетски град веке 10 години нуди доста добри можности за поминувањето на студентските денови и стекнување на факултетска диплома.

10 причини зошто Штип е идеален град за Студирање?

Во следнава листа ќе наведиме неколку точки факти подржани со докази зошто Штип е идеалниот.

  1. Универзитетот „Гоце Делчев“ постои 10 години и на последно истражување на Шангајската листа се најде на високото Второ место во Македонија од сите, буквално од сите универзитети кои работат и постојат на територијата на Македонија.
  2. Професорите и асистентите се неверојатно достапни и пријателски настроени што слободно можеш во секој период од денот да ги побараш и да ти одговорат, како на мејл така на телефон па и на фејсбук.
  3. Електронскиот систем на Универзитетот е доста софистициран и напреден што студирањето и сите информации се на дланка.
  4. Голем избор на Факултети и факултетски програми
  5. Кирија и сместување. Можеби цените од Скопје и не се толку разликуваат но сепак каде и да се сместите во Штип се ќе ви биде во близина.
  6. Превоз. Површината на Штип не е толку голема како Скопје и затоа каде и да тргнете со такси просек се наплака по 50 денари максимално 80 денари, така еден од поголемите и секојдневни трошоци автоматски ги намалувате.
  7. Кафе шема. Едно од најважните работи за секој студент е кафе шемата, во Штип тоа е доста добро разработено и што е најважно кафето каде и да го пиете не чини повеќе од 50 денари.
  8. Студентски забави број еден настан за еден студент, во Штип тоа е доста примамливо, како прво повеќето локали прават Студентски забави, второ цените се багателни, освен што има промоции за студентски забави и воопшто едно излегување нема да ве чини многу, ракиите чинат по 50-70 денари, пиво 70 денари и да не набројуваме веќе имате претстава за што станува збор.
  9. Местоположба. Доколку сте од Источна Македонија во Штип стигнувате за 45 минуди каде и да Живеете евентуално еден час, доколку сте од Пелагонискиот крај некаде исто му доаѓа како до Скопје, што значи трошоците за превоз се намалени, слободата да си заминете дома или да дојдете во Штип е олеснета, таксисти секојдневно прават по две три тури до соседните градови.
  10. Пријателства.  Сите кафе барови и локали се во Центарот на Штип, па така каде и да излегувате каде и да пиете кафе, овде сите се познаваат и е многу лесно да стекнете пријателства, може не веднаш но уште во првата година веќе имате добар круг на пријатели.

Еве затоа Штип е идеално место за поминување на најубавите години од Животот, забавно и ефтино да се стекнете со академска диплома и да го продолжите својот живот до добри спомени и успешна кариера.

Сподели.


Коментарите се затворени.