Порибено мини езерцето на река Отиња

0

Порибено мини езерцето кај управната зграда на Штипски „Исар“. Поголеми парчиња риба, донација од штипските рибари , од неодамна се нови жители на ова езерце:

  • Езерцето го порибивме со неколку поголеми парчиња на „американски сом“ , донација од рибари. Рибите се хранат од  она што го има во езерцето, но ние ставаме и дополнителни колични на храна, кажа Ангел Бојаџиев, дир. на ЈП „Исар“ – Штип.

Мини езрецето е со две каскади и заштитни брани. Долго е 40, а широкоо 20 метри и неговата улога освен естетска е и заштитна:

  • Ова всушност е мини брана која служи за контролирање на водата во Отиња. Дел истекува, дел ја задржуваме овде, а на горниот дел ја задржуваме и сета нечистотија што доаѓа со водата, така што во коритото тече чиста вода, појасни Бојаџиев.

Изгрдабата на мини езерцето, е дел од големиот проект за уредување на коритото на река Отиња кој Исар и општината го реализираат веќе четврта година.

Иако езерцето е проточно, екипи на Исар неколку пати во годината, истото дополнително го чистат.

стар

Сподели.


Коментарите се затворени.